FESTIVALPARCOURS :: Kulturama 2011 :: Een jazzke, maar ook veel meer

In 2012 mag het Leuvense stadsfestival Kulturama tien kaarsjes uitblazen. Ongetwijfeld reden tot groot feest, maar ook voor de negende editie, die dit jaar plaatsvindt van donderdag 17 tot zondag 20 februari, trekt het festival alle registers open met een erg gevarieerde programmering doorheen de werelden van de jazz, elektronische muziek, literatuur, theater, (media)kunst en nog veel meer. Goddeau haalt er voor u enkele van de interessantste vertoningen uit.

Donderdag 17 februari: 30cc – Flat Earth Society & Ernst Reijseger + BRZZVLL & Gregory Frateur
De eerste avond van Kulturama kan u in 30cc proeven van twee van de interessantste collectieven uit de hedendaagse Belgische jazz. Het prettig gestoorde Belgische jazzorkest Flat Earth Society zal een ongetwijfeld memorabele en bovendien exclusieve confrontatie aangaan met de Nederlandse cellist Ernst Reijseger. Als voorprogramma zal BRZZVLL proberen om u met haar stevig groovende spacejazzfunk uit uw stoel te krijgen, en dit met Dez Mona’s Gregory Frateur als gastzanger.

Vrijdag 18 februari: 30cc – Archie Shepp Quartet + Ifa y Xango
Met Archie Shepp heeft Kulturama een levende jazzlegende kunnen strikken. De man begon zijn carrière als sidekick van Cecil Taylor en John Coltrane, maar bewees later meer en meer dat hij een van dé saxofonisten was om in het oog te houden. De man heeft ook altijd geprobeerd om nieuwe horizonten op te zoeken, onder meer door in grote mate elementen uit traditionele Afrikaanse muziek in zijn sound te integreren. Benieuwd naar welke muzikale oorden hij zijn kwartet nu zal voeren.

Vrijdag 18 februari: STUK – Biosphere + Oubys (i.h.k.v. Artefact festival)
Ook buiten de jazzwereld heeft Kulturama een ware pionier te pakken met Biosphere, een van de meest klinkende namen uit de ambientwereld van de laatste jaren. Met traag dreunende en golvende geluidstapijten probeert hij de luisteraar mee te voeren naar een andere wereld waarin alles zich in zwart-wit en slow motion afspeelt.

Zaterdag 19 februari: STUK – Amiina (i.h.k.v. Artefact festival)
Hoewel dit vrouwelijke viertal beter bekend staat als het strijkkwartet van Sigur Rós, timmeren ze ook al enkele jaren aan een eigen solocarrière die niet volledig in het verlengde ligt van Sigur Rós’ muziek. Als Amiina tast het strijkkwartet namelijk veeleer de raakvlakken tussen modern klassiek, experiment, minimalisme en popmuziek af en daarbij komen ze niet zelden tot erg opmerkelijke en tegelijkertijd hartverwarmend mooie muziek.

Zaterdag 19 februari: 30cc – Broadway In Satin – Orchestre National De Jazz met Ian Siegal en Karen Lano
"Broadway In Satin" is een tribuut aan de legendarische jazz-zangeres Billie Holiday door het gerenommeerde Franse Orchestre National Du Jazz, aangevuld met de stemmen van Ian Siegal en Karen Lano. Een rechttoe rechtaan eerbetoon moet u niet verwachten, maar veeleer een eigenzinnig bedoening waarbij de songs van Billy Holiday na een radicale deconstructie op boeiende wijze opnieuw in elkaar gepuzzeld worden.

Zaterdag 19 februari: Club Silo – Sub Focus, James Blake e.a.
Met zijn subtiele electronica is James Blake bezig aan een opvallende blitzcarrière waarbij hij volop de grenzen van de dubstep aftast. Deze avond zal hij in een DJ-set proberen om, naast uw hart en hersenen, ook op uw benen in te werken. De andere namen deze avond maken ietwat traditionelere dubstep, waardoor u naast de fragiele schoonheid van Blake ook kan genieten van het stevigere werk vol haperende drums en zwellende bassen van bijvoorbeeld Sub Focus en DJ Hype.

Kulturama is echter niet enkel een muziekfestival, maar in de eerste plaats een stadsfestival dat allerlei kunstvormen probeert samen te brengen. De focus op jazz die dit jaar sterk aanwezig is, is er bijvoorbeeld ook in de vorm van een mini-jazzfilmfestival in Cinema ZED en als onderwerp voor "Jazz’n’wor", een literaire namiddag op zondag met onder meer Eva Mouton, Annelies Verbeke en Klara-jazzboegbeeld Marc Van den Hoof. Op die manier probeert Kulturama een brug te slaan tussen de werelden van muziek, film en literatuur.

Door de samenwerking met het Artefactfestival in STUK, krijgt Kulturama er ook een hele hoop mediakunst bovenop. Dit jaar wordt op Artefact de werking van media en technologie onderzocht met allerlei installaties van onder meer Kris Verdonck en Robert Morris (de legendarische "Box With The Sound Of Its Own Making"). Ook theater krijgt een plaats op Kulturama, waardoor u onder meer het Antwerpse succesnummer "Dwaallicht" van Braakland/ZheBilding, naar de roman van Willem Elsschot en met Warre Borgmans in de hoofdrol nu ook in Leuven kan zien.

Kortom, voor ieder wat wils weer op Kulturama dit jaar. Buiten deze greep uit het programma valt er immers nog veel meer te zien in en rond Leuven tijdens deze "culturele hoogdagen van Leuven", en loont het absoluut de moeite om in het programma op de site van Kulturama te grasduinen op zoek naar allerlei lekkers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien − 11 =