Josh Ritter :: So Runs The World Away

Josh Ritter maakt het zichzelf niet makkelijk. "Als een band met dezelfde plaat afkomt als de vorige, ga ik ervan uit dat ze niet hard genoeg werken", liet hij in een interview met dit magazine ooit optekenen. Maar voor wie al een tijdje meegaat, wordt het steeds moeilijker om zichzelf opnieuw uit te vinden. Op The Historical Conquests Of Josh Ritter was al duidelijk te horen dat de man er alles aan deed om uit zijn eigen voetsporen te blijven, en dat doet hij nu opnieuw.

So Runs The World Away werd de moeilijkste klip tot nu toe en bewijst de koppigheid van de Amerikaan. Twee jaar duurde het voor het plaatje ingeblikt werd, twee jaar van muzikale constipatie, frustratie waarschijnlijk ook, trial and error. We moeten toegeven dat we de singer-songwriter bijna vergeten waren, terwijl hij achter de schermen de ene vlakgom na de andere erdoor joeg. Maar nu we het product in handen hebben en al dat schaafsel eraf geblazen hebben, is het prettig thuiskomen en niet meer dan normaal om ook voor de recensie voldoende tijd vrij te maken.

Om meteen met de deur in huis te vallen: deze zesde studioplaat is geen tweede Hello Starling of The Animal Years. We treffen een Ritter die zoekt en soms vindt, die zich nu en dan eens vast rijdt in een stijloefening en het experiment niet schuwt. Net zoals op Historical Conquests is Ritter al lang niet meer alleen de bard met de gitaar en zit hij niet verlegen om een arrangement, wat de instrumentale intro meteen bewijst. Maar de stoomboot op de cover vat het nog het best van al samen: Ritter is vooral onderweg, precies zoals u en ik.

Het zijn de twee uitstekende songs "The Curse" (over een mummie die verliefd wordt op zijn ontdekster) en "Another New World" (waarin Ritter de zeilen bol zet op zoek naar het onbekende) die als kapstok fungeren om het schrijftalent tentoon te spreiden. Zoeken, onderweg zijn, dromen, maar ook twijfel en liefde zijn de thema’s die Ritter aansnijdt om de verhalen van deze plaat op te bouwen en tegelijk zijn eigen geest op te ruimen. Wij illustreren dat graag aan de hand van het Elliott Smith-klinkende "Southern Pacifica": "Over the wide plains / take me to someplace new" en ook: "Southern pacific / take me to meet / whatever is hunting / for me".

Dat het niet de makkelijkste twee jaar waren voor Ritter en hij soms kopje onder dreigde te gaan in een zee van ambitie, wordt duidelijk in het bluesy, donkere "Rattling Locks": "There ain’t nothing new about the world / that I ain’t learned from just standing here in this spot". Terwijl de opdringerige percussie zoals de muren op hem afkomt, kijkt Ritter het zwarte gat recht in de ogen: "All along I thought I was giving you my love but you were just stealing it / now I want every single thing you took". In "Lantern" smeekt hij zelfs om hulp: "So if you got a light, hold it high for me / I need it bad tonight, hold it high for me".

In het afsluitende "Long Shadows" vindt het schip de vuurtorens terug en vaart het weer veilig de haven binnen. Ritter hangt zijn oude vriend de gitaar weer om de schouder en zingt zelfverzekerd: "I’m not afraid of the dark / we’ve been here before". Het is jammer dat er niet meer van die vertrouwde momenten op dit album terug te vinden zijn. We noteren nog wel "Folk Bloodbath", een originele bewerking van Mississippi John Hurt’s "Louis Collins", maar songs als "Orbital" en "Remntant" (vooral muzikaal dan) zijn toch net iets te middelmatig om echt indruk te maken.

So Runs The World Away is dus niet zozeer een eindpunt, maar een proces: de persoonlijke afrekening van Ritter met zichzelf, bij momenten knap in songs omgezet. Laat het de poort zijn naar een nieuw meesterwerk dat nog in hem zit. Ritter is een te begenadigd songschrijver om daar aan te twijfelen en eigenlijk te sympathiek om niet te blijven volgen. Zelfs al zijn we deze plaat misschien over enkele weken beu, ze herinnert ons er weer aan regelmatig nog eens iets van Josh Ritter op te leggen.

Donderdag 16 september speelt Josh Ritter met The Royal City Band in de Botanique.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 5 =