PUKKELPOP 2010 :: Queens Of The Stone Age, zondag 22 augustus, Main Stage

“Het was op dit podium dat we ons eerste Europees concert gaven”, sprak Josh Homme het publiek toe tijdens de doortocht van Queens Of The Stone Age. Dat hij de enige van de band is die er zowel in 1998 als in 2010 bij was, doet er eigenlijk niet zoveel toe. De Queens zijn een machine die gemaakt is om klappen uit te delen.

De headlinerstatus komt op een vreemd moment voor Queens Of The Stone Age. Het is alweer drie jaar geleden dat de band rond Josh Homme met Era Vulgaris zijn laatste, en zowat minst sterke, plaat uitbracht. Het was dan ook even bang afwachten of Queens Of The Stone Age nog steeds die overrompelende band is die ergens tussen 1998 tot 2003 een nieuwe kwaliteitsstandaard invoerde voor rockbands. En hun concerten.

Wat dat laatste betreft, is er voorlopig nog geen reden tot paniek. De net 25 geworden bassist Michael Shuman hoeft enkel de eerste noten van “Feel Good Hit Of The Summer” te spelen en het wordt duidelijk dat deze band moeiteloos over de door zichzelf bijzonder hoog gelegde lat zal raken. Zelfs het feit dat Josh Homme zichtbaar geen klein beetje in de wind is — “your drunk friend”, inderdaad, zoals hij het eerder deze zomer op Werchter zelf stelde –, staat een pakkend concert niet in de weg.

De band doet wat van een headliner verwacht wordt: de classics brengen. Gebeurt dat tijdens “The Lost Art Of Keeping A Secret” nog enigzins afwachtend, tijdens afsluiter “Song For The Dead” zijn de Queens helemaal losgeslagen en wisselen de bandleden in hoog tempo ingenieuze rifs uit. Zelfs nummers die op plaat vooral wenkbrauwen doen omhoog gaan, zoals het chaotische “3’s & 7’s” of het middelmatige “Burn The Witch”, klinken live intenser dan je zou verwachten van dergelijke songs.

Tel daar nog bij dat de Queens niet op veilig spelen en er ook een duivels “I Think I Lost My Headache” durven tussengooien, en je begrijpt meteen waarom de woestijnrockers onderhand bij een aanzienlijk deel van het publiek een mytische status verworven heeft.

Hoewel er twaalf jaar verstreken zijn sinds Pukkelpop de Queens voor het eerst over de vloer kreeg, is er qua impact nog niets veranderd, een feit waar slechts weinig bands mee kunnen uitpakken. Deze band staat er en doet nog altijd hetzelfde als een decennium geleden: het publiek tegen de grond blazen, zonder dat daar onnozele trucjes of bindteksten voor nodig zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee − 1 =