Record Store Day in België

Morgen is het zover, de 4e globale Record Store Day is een feit. Was het eerst nog vooral een Amerikaans initiatief, nu wordt het door steeds meer landen overgenomen. In België doen er dit jaar zes onafhankelijke platenwinkels mee, te weten: Music Mania en Vynilla in Gent, JJ Records in Leuven, CD & Vinyl Shop Pick-Up in Heusden-Zolder en Joselitto in Ieper.

Een korte uitleg voor wie nog nooit van het hele begrip gehoord heeft. Record Store Day werd in 2007 voor het eerst gehouden om de onafhankelijke platenboer een hart onder de riem te steken. We weten allemaal dat de dagen van het naar de lokale platenwinkel te lopen om daar die ene plaat te vinden of nog meer: al neuriënde uit te leggen welke artiest je toch bedoelde aan de man achter de toog zodat hij em kon bestellen, voorbij zijn. Door het interweb is alle muziek voor iedereen beschikbaar, zowel legaal als illegaal. Wat natuurlijk als muziekliefhebber alleen maar fantastisch is maar dat wel als gevolg heeft dat de platenshop, en dan vooral de onafhankelijke, een uitstervend ras is geworden.

Morgen wordt dit echter even allemaal vergeten en kunt U weer eens in de platenwinkels terecht voor speciallekes en zelfs een heuse signeersessie van Amatorski – die hun EP Same Stars We Shared op het Vynilla label releasen – en Bruce Bherman in de Vynilla.

Een klein overzicht van de gelimiteerde oplages die morgen in de Belgische platenzaken liggen:

Vynilla:

 • Amatorski EP, vinyl genummerde oplage,de hoes is in zeefdruk, met als extraatje een viertal ingesloten kunstwerkjes.

JJ Records:

 • SP20 Casual Nostalgia Fest CD met daarop negentien favoriete performances van op het Sub Pop verjaardagsfestival in Seattle.
 • 2LP Soft Machine – Live at Henie Onstad Art Centre 1971. Smalltown Superjazzz stofte de opnamen af en brengt ze voor het eerst uit op dubbel elpee.
 • LP (Blauw) Omar Rodriguez-Lopez – Solar Gambling.
 • LP (Blauw) Deerhoof – Apple O’/ MLP (Groen) – Green Cosmos.
 • 12” The Album Leaf – There is a Wind.
 • 7” Cocorosie – Lemonade.
 • 7” (Oranje) Soundgarden – Hunted Down, de debuutsingle uit 1987 opnieuw uitgebracht.
 • 7” Mount Eerie -/No Kids – Split.

Music Mania:

 • 12” Beach House – Zebra.
 • 12” Black Keys – Tighten Up/Howlin’ For You.
 • 7” Editors – Last Day/Papillon, akoestische opname bij Studio Brussel.

Kwestie van er vroeg bij zijn, maar aangezien Deboosere en de zijnen een wisselvallige dag voorspellen is er toch niets beter dan de dag al snuffelend in de vele bakken van één van de 6 platenzaken die in België meedoen aan het Record Store Day initiatief door te brengen.

Volgend jaar graag ook wat instores, want die zitten er dit jaar hier niet in, daarvoor moet U uitwijken naar London of gewoon bij de noorderburen op bezoek, zoals in De Waterput in Bergen op Zoom waar Fixkes hun nieuwe plaat live voorstellen.

“The day you bought the record, where you were, what you were wearing and who was in your heart, will be etched into your soul, as well-defined as the grooves that are pressed into your record.”
David Lashmar, Beano’s Croydon, uit Old Rare New (2008).

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 4 =