Muziekcentrum Vlaanderen is gerenoveerd en breidt uit

Tien jaar geleden werd het muziekcentrum Vlaanderen (MCV) opgericht in het kader van het muziekdecreet van 1998. Het steunpunt voor de professionele muzieksector opent exact een decennium later zijn vernieuwde werkruimtes en kondigt een verregaande logistieke samenwerking met de AB aan.

Deze samenwerking met de buren van de Ancienne Belgique in Brussel houdt concreet in dat er een gemeenschappelijke ruimte gecreëerd is waarin onder andere de AB ticketshop gevestigd is. De hiermee vrijgekomen ruimte in de AB zelf is samen met de twee bovenliggende verdiepingen het onderkomen geworden van het “ Huis 23”, een plek voor sectorbijeenkomsten, vergaderingen of netwerkmomenten om het overleg in de muzieksector te stimuleren. In de toekomst zullen ook persvoorstellingen en lezingen in het “Huis 23” mogelijk zijn. Het eerste project is echter de muziekcollecties van zowel de AB als het muziekcentrum huisvesten.

Ook het digitale documentatieplatform wordt vandaag gelanceerd www.muziekcentrum.be/doc, waarin meer dan 10.000 artikels, interviews, recensies, opiniestukken, studies, rapporten, eindverhandelingen, gidsen, naslagwerken over muziek in Vlaanderen te raadplegen zijn. Sinds gisteren is ook het kleinkunstarchief van Vlaanderen online gegaan met daarin meer dan 14 uur audio en beeldmateriaal. Dit thema-project “De geboorte van het Vlaamse chanson (1954-1969)” is een samenwerking met cobra.be en SABAM. Voorlopig blijft het wel bij dit ene project aangezien de financiering van muziekarchief.be een heikel punt is.

Verder is het steunpunt, waarin 17 beroepsorganisaties zetelen bezig met het voorbereiden van een actieplan voor de komende jaren. Het zal ons benieuwen wat dit alles voor de wankele muzieksector gaat betekenen.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 − 5 =