Pearl Jam en Rage Against The Machine zijn geen foltertuigen

Verschillende Amerikaanse bands gaan zich inzetten voor de sluiting van de Guantanamo gevangenis. Ze zijn immers te weten gekomen dat hun muziek gebruikt wordt om de wil van de gevangen te breken, door de muziek tot 72 uur lang te laten spelen op een letterlijk oorverdovend volume.

Een “World Wide Suicide” van Pearl Jam of een “Losing My Religion” van R.E.M. kunnen leuke liedjes zijn om naar te luisteren. Daar denken sommige gevangenen uit het Cubaanse Guantanamo nu wel anders over! Het is artiesten als Pearl Jam, Rage Against The Machine, R.E.M. en Nine Inch Nails ter ore gekomen dat hun muziek gebruikt wordt om de gevangenen te folteren. De artiesten zijn furieus: “Het feit dat muziek die ik mee heb helpen creëren, gebruikt wordt bij zulke schendingen van de mensenrechten maakte me ziek”, aldus Tom Morello van RATM. “Guantanamo mag dan Dick Cheney’s beeld van Amerika zijn, het is niet het mijne.”

Buiten muziek van bovengenoemde artiesten wordt ook “Enter Sandman” van Metallica, “American Pie” van Don McLean en “We Will Rock You” van Queen gebruikt.

De bands willen nu samen met president Obama strijden voor de sluiting van Guantanamo. Hij had al op de tweede dag van zijn ambtstermijn verklaard de gevangenis te willen sluiten, omdat het een symbool is van de controversiële war on terrorism van Bush. Obama heeft nu dus een muzikale rechterhand in de strijd tegen de Cubaanse gevangenis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 + 9 =