De Tweede Kus (Conz)

Conz’ ambitieuze trilogie werd gebundeld. Het kleinere boekformaat laat het album opgaan tussen de ‘serieuze’ literatuur. Het uitkijken naar nieuw werk wordt weer wat intenser.

In 2005 recenseerden we bij Goddeau al het eerste deel van Conz’ driedelige De Tweede Kus. Het was een album waarin vele beloftes gemaakt werden. Delen twee en drie bleven buiten ons vizier, dus is de bundeling van de drie een mooie gelegenheid om na te gaan of Conz zijn beloftes heeft kunnen waarmaken. Tegelijk stond De Tweede Kus ook in de spotlight door Humo’s De Andere Strip. Zo konden liefhebbers de afgelopen weken ondermeer dit album aan een verlaagde prijs kopen. De bundel toont eens te meer de vertellende kwaliteiten van de auteur, en tegelijk maakt het ook duidelijk dat hij tussen de drie albums een enorme evolutie heeft doorgemaakt, die de eenheid van het album jammer genoeg niet ten goede komt.

Ringo is een doordeweekse Vlaamse jongen die op een fuif de frisse Hanne leert kennen. Het is al gauw koekenbak tussen beide. Wanneer de relatie op de klippen loopt, verliezen ze elkaar uit het oog en vertrekt Hanne naar Australië. Ringo reist haar achterna, weg van zijn eigen demonen. Het verleden blijkt echter sneller en haalt zowel Ringo als Hanne in. Conz tovert met sterke beelden en goochelt met prenten die in zijn volgorde een meeslepend verhaal vertellen. De kritieken en reacties die over De Tweede Kus verschenen, hadden het allemaal over een groot verteltalent en een begenadigd bedenker van verhalen.

Wat ons betreft, is dat zeker niet overdreven, maar het doet Conz’ grafische evolutie toch wat te kort. In het eerste hoofdstuk Ringo zien we nog de Conz van het debuut Toen ik nog Baas van de Wereld was. In Hanne heeft hij dit semi-karikaturale grotendeels afgegooid en ingeruild voor expressieve, meer donkere beelden die perfect passen bij het donkere verhaal. De ronde en lieve figuurtjes uit het eerste hoofdstuk stonden daar de ernst van het verhaal regelmatig in de weg. In het slotakkoord van dit verhaal blaast Conz al die lieftalligheid naar de achtergrond en toont hij weer een nieuw facet van zijn talent.

Sinds De Tweede Kus publiceerde Conz een stripverhaal voor peuters bij de grote uitgeverij Lannoo. Nu is het toch vooral wachten op wat hij in interviews zijn grote sciencefictionepos noemt. Hij heeft ons al vaak verrast, het zou ons dan ook verbazen indien dat in de toekomst niet meer gebeurde. De Tweede Kus is een glansprestatie van een auteur in volle ontwikkeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien − vier =