Nick Hannes :: Red Journey

Fotojournalist Nick Hannes komt pas echt tot leven tijdens zijn buitenlandse reizen. Met een frisse blik legt hij de voor ons vreemde levensstijl en cultuur in pakweg Tanzania, Irak of Mongolië vast. In het Antwerpse Fotomuseum zijn nog tot 13 september beelden te bekijken van zijn reis doorheen de voormalige Sovjet-Unie. Een aanrader!

{image}

De knappe selectie beelden in de galerie van het Fotomuseum laat zien dat Hannes begin dit jaar niet onterecht bekroond werd met een Nikon Press Photo Award. Hannes maakte de foto’s tijdens zijn reis met bus en trein doorheen vijftien ex-Sovjetlanden. Vier seizoenen lang dompelde hij zich onder in de nostalgie en vooruitgang in Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizstan, Kazachstan, Rusland, Moldavië, Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen, Letland en Estland. De beste foto’s kwamen terecht in het boek . Een selectie daarvan is te bekijken in het Antwerpse Fotomuseum.

Hoewel de vijftien landen ooit deel uitmaakten van een groter geheel zijn ze sinds hun onafhankelijkheid allen in een andere richting geëvolueerd. Wit-Rusland en Turkmenistan ontwikkelden zich tot dictaturen, terwijl de Baltische staten zich lid van de Europese Unie mogen noemen. In zijn geliefkoosde actieterreinen zoals buitenwijken, industriële sites, parken, kermissen en stranden op zondag, ging Hannes op zoek naar de sporen van het communistische verleden enerzijds en tekenen van maatschappelijke verandering anderzijds./

Hannes vindt overal contrasten die de foto’s zo interessant maken: extreme rijkdom te midden van mensonterende armoede, gouden cultusbeelden van nieuwe en oude dictators in een decor van vergane glorie. De fotograaf heeft oog voor verrassende details die de clichés doen kantelen en voor even aangrijpende als absurde situaties. Wie had gedacht dat plastic palmbomen in de ex-Sovjetunie zo populair waren?

De tentoonstelling van Nick Hannes is nog tot 13 september 2009 te bezichtigen in de galerie van het Fotomuseum in Antwerpen. Toegang is gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

11 + veertien =