The Long Lost :: The Long Lost

We blijven een beetje verweesd achter na het beluisteren van het titelloze debuut van The Long Lost. Het Amerikaanse electro-folkduo maakt het de luisteraar immers niet erg gemakkelijk. Zeezieke ritmes, bizarre melodieën en semiclichématige samples in de arrangementen: het plaatje is met een gezonde dosis lef opgenomen. Maar is een gedurfde plaat vanzelfsprekend een geslaagde plaat?

De muzikanten achter het electro-folkproject The Long Lost zijn niet aan hun proefstuk toe. Afred Darlington is onder zijn pseudoniem Daedelus geen onbekende in het producerwereldje en zijn vrouw Laura is dat evenmin. Het koppel, dat op zich al een fraaie naam draagt — Darlington! — slaat voor dit nevenproject de handen in elkaar. De muzikanten nemen daarbij ieder een andere rol op zich. Laura is de intrieste jonkvrouw die op originele wijze naar liefde en genegenheid zoekt, terwijl Alfred haar troostende en begeleidende minstreel is. De hoes spreekt voor zich: Laura en Alfred zijn in middeleeuwse gewaden gehuld, met hun ene hand bespelen ze respectievelijk een pianootje en een ukelele, met hun andere hand houden ze een rozenkrans vast, die hen over een riviertje heen met elkaar verbindt. Schoon om te zien, maar vooral schoon om daarna de plaat te horen, die niets anders is dan een geheel aan kabbelende beekjes waarover de stemmen van Laura en Alfred in elkaar vloeien.

The Long Lost valt niet alleen beeldend, maar ook muzikaal en tekstueel op. Het duo weet een aparte sfeer te creëren en schudt een intrigerende sound uit zijn mouw. Niet zelden wanen we ons verloren in een oude, onbekende musical. Een van het soort dat te zwaar en te donker is om echt populair te zijn. We laten ons voor het eerst door die sfeer verrassen tijdens “Past Perfect” en “Ballroom Dance Club”, op een moment dat we de eerste vreemde muziekjes net achter de kiezen hebben en menen de cd al een beetje te kunnen inschatten. Niet dus.

De stem van Laura, die overigens het merendeel van de zang voor haar rekening neemt, roept een dubbel gevoel op. Enerzijds weet Laura hoe ze haar fijne, dromerige stem, die vaak niet meer dan een mijmerende zucht is, als een extra instrument kan gebruiken. Zo zet ze op “Amiss” haar stemgeluid alvast in als de lokroep van een krolse kat en later, tijdens “Cat Fancy”, begint ze zelfs te miauwen. Anderzijds zingt Laura vaak even vals als haar katachtige inspiratiebron. Gelukkig heeft ze ook betere momenten wanneer ze haar vocals slechts vertellend gebruikt. Vooral als Alfred haar bijstaat, klinkt het geheel wel mooi. Tijdens “Domestics”, “Awash” en “Sibilance” valt op hoe zijn stemgeluid verrassend goed bij het hare past.

Wanneer we niet door de zang afgeleid worden, vallen de vreemde, stuiptrekkende ritmes op. Ook die intrigeren en enerveren tegelijkertijd. De door elkaar lopende beats doen ons zenuwachtig in onze stoel schuiven.

Gelukkig kunnen op die momenten de arrangementen boeien. We horen, naast de meer traditionele instrumenten zoals gitaar, bas en drums, tal van fijne instrumentjes, zoals orgels, fluiten, violen, cello’s, harpen en natuurlijk de ontelbare samples. Stemmen, filmfragmenten en geluidjes zoals sirenes, spelletjes, regen, … Soms worden die samples op het randje van het cliché gebruikt, maar dat is duidelijk met opzet gedaan. Want of we het nu wel of niet kunnen appreciëren, onze aandacht wordt er ongetwijfeld door getrokken.

Rare ritmes, melancholische melodieën, aardige arrangementen en triviale teksten: ingrediënten genoeg om de burcht van de Darlingtons tot een bevreemdend labyrint om te dopen. Het is de verdienste van het duo dat het de grenzen van het folkgenre opzoekt. Welke gedurfde en originele resultaten dat soms ook geeft, het geheel is echter niet altijd geslaagd. Het plaatje klinkt met tijden te veel van hetzelfde en duurt gewoonweg te lang. Charmant is het zeker, maar de verrassingen die met de speciale muzikale en tekstuele verpakkingen gepaard gaan, overtuigen niet altijd. Wie zijn hoofd echter even wil leegmaken in het complexe labyrint van Here en Vrouwe Darlington, doet er goed aan om zich deze plaat aan te schaffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − 4 =