Benny Zen & The Syphilis Madmen :: UFO Conspiracy Believer

Hoe lang is het geleden dat Peter Houben het publiek nog eens op zijn typische droge, humoristische lofi-indierock mocht trakteren? Veel te lang als u het ons vraagt, want is het niet net in tijden van grote crisis dat de lachspieren nog eens goed tot het uiterste getraind moeten worden?

Herinnert u zich Nemo of Ultracowboy nog? Indien dat niet het geval is, mag u zich best wel schamen, want in een tijd waarin België nog niet bedolven werd onder de kleine bandjes, was Peter Houben geen kleine naam. Integendeel, onze eigen indierockscene kreeg er met de combinatie van zijn gortdroge stem en zijn strakke gitaarspel een heel uniek geluid bij. Het was bijgevolg niet verwonderlijk dat hij niet lang erna samen met Mauro Pawlowski en Pascal Deweze het Belgische indierockwonder Mitsoobishy Jacson mocht uitmaken.

Dat wij voor het laatste wapenfeit van Ultracowboy intussen al zeven jaar terug in de tijd moeten reizen, maakt van Benny Zen & The Syphilis Madmen op zich al een reden tot licht enthousiasme. Opener “If You’re A UFO Conspiracy Believer” bevestigt dat en laat het publiek meteen kennismaken met Houbens typische liedjesstijl: het nummer bevat een uiterst aanstekelijke melodie en Houben brengt dat in combinatie met een ludieke tekst en zijn heel droge stem naar voren alsof hij er ieder moment bij in slaap kan vallen. Paradoxaal genoeg maakt dat zijn muziek net zo interessant, want op de vraag wie er nog zo’n stijl hanteert op onze aardkloot, blijven wij u het antwoord eerlijk gezegd schuldig.

Dat Houben heel goed weet hoe hij zijn eigen stijl kan exploiteren, bewijst hij eveneens met “Emotional Rocksingers Go Home”, dat zowat als een soundtrack bij zijn eigen carrière kan worden beschouwd. Is hij immers niet de totale tegenpool van een emonicht à la Koen Buyse? Hier zingt hij volledig van zich af dat hij geen enkele boodschap aan hun emotioneel beladen teksten heeft, wat bovendien helemaal uit zijn eigen muziekstijl mag blijken: Houben heeft met al zijn verschillende bands niet één emotioneel beladen liedje op zijn actief en hij wenst dat zo te houden. Waarvoor onze oprechte dank.

Toch mag het u niet ontgaan dat Benny Zen & The Syphilis Madmen niet volledig met Ultracowboy of Nemo te vergelijken valt. De muziek van Benny Zen & The Syphilis Madmen is namelijk veelzijdiger en sluit daardoor veeleer aan bij een fantasierijke groep als Mitsoobishy Jacson. In dat opzicht is de timing voor de release van UFO Conspiracy Believer perfect gekozen: Mitsoobishy Jacson heeft met het moeilijke, instrumentale The Confusion Of A.J. Schicksal 1927-1973 ongetwijfeld een paar fans van het eerste uur verloren en dat publiek kan in een plaat als UFO Conspiracy Believer waarschijnlijk beter zijn gading vinden.

Niet dat Benny Zen & The Syphilis Madmen met UFO Conspiracy Believer even hoge toppen scheert als Mitsoobishy Jacson ten tijde van Boys Together Outrageously, maar het combo is in ieder geval goed op weg. Met potentiële singles als “Send All Your Loving To The Church Of Zen”, “Small Lesbians On The Pavement” en “I Got A Special Hammer For That” is het risico op verveling in ieder geval uitgesloten. Het lofi-gehalte geeft het plaatje bovendien een licht livegevoel mee. Dat laatste is vooral een pluspunt bij hitgevoelige nummers, omdat het lofi-trucje daar helpt om oververzadiging tegen te gaan, maar werkt net iets minder bij moeilijkere nummers als “You Love Me” en “This Vibration Is Not Just A Movement Of Parciples In The Air”. Ons advies? Gewoon nog meer hitgevoelig materiaal maken!

Dat een dergelijk minpuntje te onbeig is om een schaduw over UFO Conspiracy Believer te werpen, moet echter eveneens gezegd worden. Met zijn nieuwe plaat bewijst Houben immers meer dan ooit dat hij als muzikant verre van afgeschreven is. En is dat in een land waarin er toch nog steeds veel te weinig feelgood indierock gemaakt wordt geen héél goed nieuws?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 4 =