Benny Zen & The Syphilis Madmen :: Run Back To The Safety Of The Town

Het is inmiddels al twee jaar geleden dat Benny Zen & The Syphilis Madmen onder leiding van Peter Houben een eerste plaat uitbracht, maar het lijkt heel wat minder lang geleden, wat wel moet betekenen dat het debuut UFO Conspiracy Believer is bijgebleven en dus zeker een opvolger waard is. Bijgevolg vinden wij het heel begrijpelijk dat er kosten noch moeite werden gespaard om van het nieuwe Run Back To The Safety Of The Town het hifi broertje van de lofi voorganger te maken.

Toch liggen wij er niet echt wakker van of Run Back To The Safety Of The Town nu een lofi of een hifi plaat is. In het geval van Houben vinden wij een proper geluid namelijk een compleet verwaarloosbare meerwaarde, omdat hij toch altijd al muziek heeft gemaakt waarbij het niet uitmaakt of het rammelt of niet. De nihilistische, cynische teksten zijn immers nooit echt gemakkelijk voer geweest, niet in het minst omdat Houben totaal geen zangstem heeft, en een dergelijk verschil nu dus evenmin veel zal uitmaken. De bewering van een paar andere muziekmagazines dat u met Run Back To The Safety Of The Town ineens iets te horen gaat krijgen wat u met UFO Conspiracy Believer niet te horen kreeg, vinden wij dus onzin. Dat wil echter nog niet zeggen dat wij Run Back To The Safety Of The Town geen goede plaat vinden. Integendeel, want nog steeds brengt Houben een Heilige Drievuldigheid van droge humor, lekker absurde teksten en aanstekelijke indierock.

Dat Run Back To The Safety Of The Town een soort zusterplaat van UFO Conspiracy Believer is geworden, kunnen wij bijgevolg alleen maar toejuichen. Met het tongue-in-cheek "We Don’t Want Your Disco Show Around" haalt Houben immers precies hetzelfde trucje boven als met "Emotional Rock Singers Go Home" ten tijde van UFO Conspiracy Believer: Houben lacht met minder nobele muziekgenres, hoewel hij er met zijn schijnbaar ongeïnteresseerde zangstijl nauwelijks iets van lijkt te menen. Maar net dat maakt het extreem entertainend om naar te luisteren.

En het blijft niet bij één thema dat Houben op een dergelijke manier aanpakt. Met "Run Back To The Safety Of The Town" pikt hij in op kleinburgerlijkheid, terwijl "Isabel" zowat de beste remedie tegen liefdesverdriet moet zijn omdat Houben de liefde op zijn typische lichtvoetige manier iets compleet absurds laat lijken. "Got A Lot Of Horseshit Left" is op zijn beurt een persoonlijke oproep aan iedereen om werkelijk alles weg te relativeren. Het resultaat is een plaatje dat net als UFO Conspiracy Believer tijdens de hele beluistering ervan constant een flauwe onnozele lach op het gezicht weet te toveren.

De grootste meerwaarde van Run Back To The Safety Of The Town vinden wij dan ook eenvoudigweg dat Benny Zen & The Syphilis Madmen er weer veertien nieuwe nummers bij heeft om uit te tappen voor de optredens. Dat de liedjes iets vlotter in elkaar overgaan dan ten tijde van UFO Conspiracy Believer en dat er hier en daar op het achterplan wel eens een koortje meer te horen is, is weliswaar een leuk extraatje, maar naar onze bescheiden mening niet iets waarmee je sympathie voor Benny Zen & The Syphilis Madmen valt of staat. Daarvoor heeft de groep nu eenmaal te veel eigenheid.

Een logisch gevolg hiervan is dat wij de relevantie van Benny Zen & The Syphilis Madmen als groep hoger inschatten dan de relevantie van één van de platen. Het songmateriaal is heel erg leuk, maar het is vooral met het typische geluid van de groep in het achterhoofd en de entertainende optredens in het perspectief dat wij zowel UFO Conspiracy Believer als Run Back To The Safety Of The Town grijs blijven draaien. Iets dat op het eerste gezicht kritiek lijkt, maar eigenlijk vooral een compliment is, omdat het betekent dat Houben er als begrip en Benny Zen & The Syphilis Madmen er als groep helemaal staat en dus wel nooit het risico zal lopen om op basis van één plaat te worden afgeschreven. Wat van Houben zelfs een beetje de Belgische Billy Childish maakt, want hoewel Childish’ garagerockgenre ver van Houben’s indierockgenre afligt, draait Houben net als Childish al heel lang mee, denkt hij er bovendien nog lang niet aan om te stoppen en is er werkelijk niemand die het nog anders zou willen zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × een =