Moordenaars 1 :: De dokter (Puchol & Rodolphe)

Moordenaars blijven fascineren. Niet alleen boeken of films tonen die fascinatie. De dokter is het eerste deel uit een reeks biografische strips over beruchte moordenaars.

Marcel Petiot was een beruchte Franse seriemoordenaar die in de eerste helft van de 20ste eeuw een spoor van dood en folteringen doorheen Parijs trok. Dankzij de Tweede Wereldoorlog wist Petiot veel van zijn moorden ongemerkt te laten voorbijgaan. Zijn proces in 1946 was één van de meest geruchtmakende uit de Franse geschiedenis. Vooral het langdurige karakter van zijn misdaden en de onwetendheid van de gemeenschap maakte het Franse publiek misselijk.

Rodolphe (voluit Rodolphe Jacquette) koos Petiot als eerste moordenaar in zijn nieuwe reeks. Deze gefictionaliseerde biografie bewandelt op wonderbaarlijke wijze de moeilijke lijn tussen makkelijk veroordelen en ziekelijke bewondering. In de eerste helft van het album toont Rodolphe volop de menselijke kant van Petiot, hoewel hij ook daar al duidelijk een vreemde snuiter blijkt. Als dorpsdokter en burgemeester geniet hij aanzien en ook na zijn verhuizing naar Parijs blijft het volk geloven in zijn façade van eerbare geneesheer. Niemand weet immers wat zich achter de muren van zijn praktijk afspeelt. Het grote gevaar bij elke biografie loert ook hier om de hoek. De dokter blijft te zeer een dreunende opeenvolging van historische feiten met een fictief sausje er overheen. Meeleven met een seriemoordenaar is natuurlijk onmogelijk voor het gros van de lezers, maar toch blijft dit eerste deel te afstandelijk en objectief om echt meeslepend te zijn.

De naam Jeanne Puchol deed bij ons geen belletje rinkelen. Een blik op haar blog volstaat echter om het oeuvre van deze Française naar waarde te schatten. Haar debuut dateert al van 1983 met het politieverhaal Ringard! bij het beroemde Futuropolis. Doorheen de jaren werkte ze voor verschillende uitgeverijen en met diverse scenaristen, naast ook eigen verhalen. Haar realistische tekeningen zijn net niet academisch genoeg om in deze klassiek opgezette reeks overeind te blijven. Ook de vlakke kleuren van Yérathel doen het resultaat geen goed.

Voor de volgende delen heeft scenarist Rodolphe ondermeer verhalen over de Vampier van Düsseldorf en Violette Nozière in voorbereiding. We hopen dat hij dan de ouderwetse geschiedschrijving kan overstijgen en de moordenaars in kwestie ook een menselijker gelaat kan geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

tien + 9 =