Kenya 3 :: Hallucinaties (Leo & Rodolphe)

Een zelf geschapen formule verder uitwerken en verbeteren, dat is wat tekenaar Léo doet met elk nieuw stripalbum. Naast zijn volledig eigen creaties Aldebaran en Betelgeuze werkt hij samen met co-scenarist Rodolphe aan de reeks Kenya. Ook deze reeks draagt echter een duidelijke Léo-stempel.

, Critici houden ervan om Léo’s strips als "menselijke sciencefiction" te omschrijven. Sinds hij in 1994 van start ging met Aldebaran heeft hij er steeds werk van gemaakt om zijn personages centraal te stellen. Daarnaast valt ook zijn creativiteit op in het scheppen van nieuwe fauna en flora. Ook in Kenya combineert hij beide stokpaardjes, en voegt daar nog een scheut horror en mysterie aan toe.

In dit derde deel volgen we opnieuw (de belevenissen van) Cathy Austin, een jonge geheimagente die onderzoek doet naar de mysterieuze verdwijning van een safari-expeditie in Kenya. We bevinden ons in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog en de angst voor buitenaardse invasies neemt hand om tand toe. Rodolphe en Léo serveren dan ook een sfeervolle thriller die naadloos mysterie, sciencefiction en menselijkheid vermengt.
Voor nieuwe lezers zal het echter onbegonnen werk zijn om dit deel als een los album te lezen. Léo houdt ervan zijn reeksen als één geheel op te bouwen, wat impliceert dat je best bij deel één begint. Anders zou je wel eens het noorden kwijt kunnen raken bij alle personages, verwikkelingen en relaties. Gelukkig helpt de uitgeverij nieuwe lezers door Léo’s werk voortdurend te herdrukken en te bundelen.

Ook tekentechnisch hoeven we in dit nieuwe album geen vernieuwing van de Braziliaanse vakman te verwachten. Statische, expressieve personages en realistisch ogende landschappen vormen zoals steeds de ingrediënten van zijn tekenmix. Léo’s werk valt dan ook zo’n beetje tussen de klassieke klare lijn en de flitsende fantasy stijlen van tegewoordig.

Dit derde deel van Kenya mag dan niet verbazen, het blijft in elk geval boeien en intrigeren. De tandem Rodolphe en Léo, die we al kenden van de westernstrip Trent, blijft in goede doen en doet watertandend uitkijken naar het vervolg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen − negen =