Neil Young duikt in de archieven

Eindelijk! Na jaren speculaties, verlate releasedata en groeiend ongeloof bij de fans komt het er dan toch: het eerste deel van de langverwachte Neil Young Archives verschijnt op 2 juni.

Neil Young Archives Vol.1 (1963-1972) zal verspreid over negen cd’s maar liefst honderd achtentwintig nummers bevatten. Daarvan worden er drieënveertig als ‘unreleased’ en zestien als ‘never-before heard’ aangeprezen. Het oudste werk stamt uit de periode dat Neil Young met zijn groepje The Squires de eerste voorzichtige stappen zette in de muziekwereld. Naast solowerk bevat de box ook veel opnames van Buffallo Springfield en Crosby, Stills, Nash and Young.

De collectie zal verschijnen in drie verschillende versies: op blu-ray, dvd en cd. Neil Young staat bekend om zijn bedenkingen over de geluidskwaliteit van cd’s en hij heeft een goed alternatief gevonden in blu-ray, dat een hogere geluidskwaliteit biedt. Naast muziek bevatten de dvd en blu-ray versie telkens massa’s extra beeldmateriaal en ook nog een uitgebreide tijdlijn over het leven en werk van de Canadese songsmid. Met de blu-ray versie kan men bovendien interactief te werk gaan: extra media van het internet downloaden of zelf informatie toevoegen. Daarnaast bevat de box een documentaire over Neil Young uit 1972, die totnogtoe niet meer te verkrijgen was. Alles is mooi verpakt, en vergezeld van een dik boek met foto’s en uitleg. De komende jaren zullen meer recentere periodes uit Neil Youngs carrière een gelijkaardige behandeling krijgen.

Maar er is echter ook minder goed nieuws. De fans mogen diep in de buidel tasten. De blu-ray versie kost 299,99 $, de dvd-versie 199,99 $. Om te genieten van de voordelen van de blu-ray versie moet men uiteraard een blu-ray speler in huis hebben: u weze gewaarschuwd. De collectie bevat trouwens ook Live At The Fillmore East en Live At The Massey Hall, twee optredens die al op cd verschenen en de meeste fans dus al in huis zullen hebben. De cd-versie van de box is een stuk goedkoper ( ‘slechts’ 99,99 $), maar bevat de documentaire, het boek en één van de cd’s dan weer niet.

Voor wie liever nieuw werk van Neil Young hoort: op 7 april verschijnt zijn nieuw studio-album Fork In The Road, een heuse conceptplaat over elektrische auto’s. We hebben dus heel wat luistervoer op de plank om ons op te warmen voor zijn optreden in het sportpaleis op 6 juni. Tenzij ook deze data verschuiven natuurlijk…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

tien − vier =