Boduf Songs :: ”Als mijn muziek al positieve gevoelens oproept, is dat louter toeval”

Bekijk Berichten

Mattew Sweet zal wel nooit ’the life of the party’ zijn, of het zou een begrafenis moeten zijn. De alchemistische bard serveert al drie albums lang een inkijk in zijn eigen donkere en verlaten wereld.

Maar is Sweet in het echte leven ook zo een vreemde kluizenaar als Boduf Songs laat vermoeden?De antwoorden in dit interview liegen er duidelijk niet om. Boduf Songs is voor Sweet duidelijk meer dan zomaar een project, het is een manier om richting te geven aan zijn eigen demonen. Een romantische ziel met een hang naar melancholie en aftakeling of zoals op zijn website staat: ’doomed, in the classical sense.’

enola: Je besteedt heel veel aandacht aan het artwork van je hoezen. Het lijkt me veilig om te stellen dat je belang hecht aan het totaalpakket.
Boduf Songs: "Inderdaad. Als je beelden koppelt aan een bepaald stuk muziek, dan zal je die muziek op een andere manier horen en interpreteren. Neem nu film, de emoties die je voelt bij het bekijken ervan komen voort uit een combinatie van beelden en muziek. Bij een album kan je uiteraard niet bepalen wat de luisteraar te zien krijgt, maar je kan hem wel elementen aanreiken. Het artwork maar ook de promotie fungeren als een kleine katalysator waarmee je hem een mogelijk startpunt aanbiedt maar het is aan hem om daar op in te gaan, of niet natuurlijk."

enola: Je eerste titelloze plaat, al spreken sommigen van een e.p., heb je eerst als cd-r verschenen en is daarna door Kranky uitgebracht zonder dat er nog aan het geluid of de songs gesleuteld is. Wou je dat ze die plaat uitbrachten of wou je gewoon laten horen wat je in je mars had?
Boduf Songs: "Voor mij was de plaat af. Dat Kranky het ook zo zag, deed me veel plezier want uiteindelijk had ik ze zonder er ook maar iets van te verwachten naar hen opgestuurd. "

enola: Ten tijde van je debuut als Boduf Songs was je actief in verschillende bands. Je bracht op je eigen label cd-rs uit en bood ook enkele downloads aan. Hoewel je mits wat zoeken nog steeds de links vindt, zijn alle nummers offline gehaald. Zijn die bands dood en begraven of zal je ze ooit nog heropstarten?
Boduf Songs: "These bands and projects have all moved on to a better place, i.e. they are dead in the water, slaughtered and beyond resuscitation. Bits and pieces of the carcasses remain hidden across the internet, however, and I still love them like my little dead children." (dit vertalen zou het antwoord onrecht aandoen, jbo)

enola: De muziek die je met die bands maakte, klonk ook heel anders dan de "drone folk" van Boduf Songs. Was dat de reden dat je ze termineerde?
Boduf Songs: "Het was en is vooral een kwestie van tijdsgebrek. Ik heb er gewoon de tijd niet voor, noch de juiste mensen. Ik broed op een paar projecten maar veel kan ik daar nu nog niet over zeggen. "

enola: Ik gebruikte net de term folk om je muziek te omschrijven maar eigenlijk hou je niet van de term omdat het verwijst naar groepen als Pentacle (met Bert Jansch). Anderzijds heb je Tower Recordings wel al vermeld als een belangrijke invloed, en die kan je net zo goed onder de noemer folk plaatsen. Voor mij is jouw muziek net zo goed folk, zij het dan in een andere betekenis, omdat je aansluiting zoekt bij oude gebruiken en een bijna verloren geloof.
Boduf Songs: "Ik zie mezelf niet als een folkmuzikant omdat ik zo goed als nooit luister naar muziek die onder die noemer valt. Wat betekent die term ook? Is zo een genrebenaming niet veel eerder een semantische discussie? Pentacle heeft mooie muziek gemaakt, maar als ik me al moet identificeren met een groep dan toch liever met Pentagram, vooral de plaat Sing Of The Wolf heeft killer riffs. Niet dat ik me verwant met hen voel of met gelijk welk andere groep."
"Op het gevaar af om een open deur in te trappen, denk ik dat alles dat ik ooit hoorde op de een of andere manier mee vorm heeft helpen geven aan Boduf Songs. Alles beïnvloedt alles. Artiesten als Brian Eno, Will Oldham, William Basinski en Scott Walker hebben wel een grotere invloed gehad dan andere groepen louter omdat ik hen meer en bewuster beluisterd heb dan andere."
"Ik vermoed dat vooral toen ik net startte een aantal groepen een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van Boduf Songs maar los daarvan heb ik niet het gevoel dat ik in een of andere traditie stap of zelfs aansluiting zoek bij oudere gebruiken. Althans zo ervaar ik het niet, ik kan uiteraard niet voor jou spreken."

enola: De reden dat ik die oudere traditie aanhaal, is omdat je naar mijn aanvoelen een oprechte interesse in het occulte hebt. Althans binnen de wereld van Boduf Songs komt het occulte prominent naar voor als thema.
Boduf Songs: "Het occulte draagt een bepaalde atmosfeer in zich die onlosmakelijk verbonden is met bepaalde thema’s en beelden. Als je niet oplet, verzandt je echter al snel in campy beelden en (onbedoelde) onnozelheid. Het occulte kan je echter ook vanuit het vaak verwaarloosde intellectuele oogpunt benaderen. Het is net hier dat je een link met de realiteit vindt, wat ook in mijn manier van werken terugkeert. Mijn interesse in het occulte is met andere woorden eerder conceptueel dan praktisch."

enola: Dat verklaart ook de link met het alchemisme dat in je drie albums terugkeert. Op How Shadows Chase The Balance staat zelfs een beeld uit Murnaus Faust.
Boduf Songs: "Yessir. There are deals made on shadowy moors under a baying moon and so on."

enola: Het zou een zin uit een werk van de horrorschrijver H.P. Lovecraft kunnen zijn, niet toevallig een schrijver die vaak over het occulte schreef.
Boduf Songs: "Ik ben jarenlang fan geweest van Lovecrafts boeken. In zijn werk schemeren thema’s als aliënatie, eenzaamheid en vrees ("dread") heel sterk door, ongetwijfeld omdat hijzelf door dergelijke gevoelens verteerd werd. Die aflevering mis ik bij moderne horrorschrijvers hoezeer het genre me als idee ook aanspreekt. De kracht van Lovecraft ligt niet zozeer in het fantastische van zijn verhalen als wel in hoe die thema’s die ik net vernoemde erin verwerkt. "

enola: Op je nieuwe album komen die gevoelens van eenzaamheid en angst veel minder naar voor dan op de vorige twee platen. Er schemert zelfs hoop en geluk in door. Wou je een minder donkere plaat maken?
Boduf Songs: "Ik ben blij voor je dat je er zoiets in hoort maar als er positieve gevoelens opgeroepen worden, dan is dat louter toeval. Hoewel het zeker niet mijn bedoeling is om een openlijk miserabel klinkende plaat te maken, eindig ik daar wel telkens mee. Ik schrijf gewoon wat in me opkomt."

enola: Ik veronderstel dat het rijker instrumentarium op deze plaat net zo min op voorhand vastlag?
Boduf Songs: "Het gebeurde inderdaad min of meer spontaan. Eens ik de basis of het skelet van een song hebt, bekijk hoe ik die het beste invul."

enola: Het lijkt me geen sinecure om het live te brengen, vooral voor iemand die net als jij veel waarde hecht aan het geheel en dus ook aan de songvolgorde van een album. je houdt zelfs niet van de shuffle-functie.
Boduf Songs: "De ’order of things’ is inderdaad belangrijk en speelt een belangrijke rol in de luisterervaring. Live zal ik weliswaar geen albums in zijn geheel naspelen maar ik denk goed na over de volgorde van de songs en tracht daarmee een nieuwe orde en een sfeer te creëren. Het is misschien minder spontaan maar dat is nu eenmaal het prijskaartje dat er aan vast hangt."

enola: Eerlijk gezegd ben ik verbaasd dat je sowieso optreedt. Ik heb Boduf Songs altijd als een studiogroep gezien.
Boduf Songs: "Ik ben zelf ook lang gekant geweest tegen het idee van optredens. Van nature ben ik een teruggetrokken persoon, ik voel me niet thuis op een podium. Anderzijds geeft touren me wel de kans om naar wonderbaarlijke plaatsen te reizen en is optreden ’a great way to defer the onset of isolated, fevered insanity.’"

enola: Tot slot nog een kleine vraag over de groepsnaam. Ik heb begrepen dat het woord ’boduf’ ook naar een specifiek hondenras verwijst en via een zoektocht op het woord, kom je inderdaad ook bij afbeeldingen van honden uit. Heb je daar de naam vandaan gehaald?
Boduf Songs: "Nee, de groepsnaam heeft totaal niets met honden of hondenrassen te maken. Boduf is een acroniem, de b staat voor ’bring’ en de f voor ’forever’ maar meer wil ik er niet over kwijt. Het verwijst naar iets strikt persoonlijks."

Op 24 april treedt Boduf Songs op in de Vox te Maldegen. Op 6 mei tracht hij samen met To Kill A Petty Bourgeoisie het geheim achter de steen der wijzen te ontrafelen in de Croxhapox, Gent.

Kranky/Southern

recent

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

BLUES PEER 2024 :: Muddy Water

18 mei 2024Blues Peer

De Peerse zandgrond had de laatste tijd al heel...

verwant

Boduf Songs :: Burnt Upon Re-Entry

Ooit zocht Mat Sweet de stilte op voor het...

Boduf Songs :: This Alone Above All Else In Spite Of Everything

"De dag dat het zonlicht niet meer scheen" kan...

Boduf Songs :: How Shadows Chase The Balance

Een duister hart kent geen vreugde. Waar alle licht...

Boduf Songs :: Lion Devours Sun

Alchemisten brouwden in hun donkere kelders de vreemdste brouwsels,...

Boduf Songs :: Boduf Songs

Een zelfgekozen eenzaamheid temidden van de mensheid. Het heeft...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in