XIII Mystery 1 :: De Mangoest (Meyer & Dorison)

Het post-Van Hamme-tijdperk bij XIII kan beginnen. De Mangoest is de eerste van een reeks one-shots. Ralph Meyer en Xavier Dorison mogen de rij openen.

In 2007 verscheen met De Laatste Ronde het negentiende en laatste verhaal in de reeks XIII, geschreven door Jean Van Hamme. Samen met uitgeverij Dargaud besloot Van Hamme een reeks te lanceren waarin nieuwe teams van tekenaars en schrijvers telkens één personage uit XIII verder konden uitdiepen in een one-shot. Elk verhaal wordt wel beoordeeld en opgevolgd door Van Hamme zelf. De intrigerende huurmoordenaar De Mangoest mag nu het eerste deel voor zijn rekening nemen. Scenarist Xavier Dorison (Het Derde Testament, WEST, Long John Silver) en tekenaar Ralph Meyer (Hard tegen Hard, IAN) slaan de handen in elkaar.

Als kleine jongen groeit Schreiner op in het vooroorlogse Berlijn. Daar leert hij de professionele doder Hans kennen. Schreiner kijkt erg op naar deze figuur en wil na de oorlog dan ook naar de VS, om daar geld te verdienen voor zijn gevangengenomen pleegvader. Zo kan die sneller vrij komen. Op die manier komt Schreiner terecht in de wereld van De Mangoest. Langzaam zien we hem dan ook evolueren tot de figuur die we uit XIII kennen. Dorison verwerkt in zijn verhaal ook subtiel lijnen uit het oorspronkelijke verhaal.

Ralph Meyer heeft weinig moeite om het niveau van William Vance te benaderen. Vances stijl oogt vandaag nogal stijf en gedateerd, terwijl Meyer duidelijk de mosterd bij grootmeester Jean Giraud gehaald heeft. Zijn tekeningen zijn dynamisch en toch overzichtelijk. Het is ons een raadsel waarom zijn eerdere werk nooit het echt grote publiek heeft kunnen bekoren. Hopelijk opent deze XIII wat meer poorten zodat daar nu verandering in komt.

De tandem Meyer-Dorison heeft van dit eerste deel uit XIII Mystery alvast een heel geslaagd stripverhaal gemaakt. Het ontstijgt met sprekend gemak het stramien van de cynische marketinggestuurde formulestrip. De zure smaak van de laatste delen uit de reguliere reeks lijkt hierdoor al wat vervaagd. Het valt af te wachten of Philippe Berthet en Eric Corbeyran van Irina een even grote meevaller kunnen maken. Verder in de toekomst kunnen we ook nog bijdragen verwachten van Eric Henninot en Yann, François Boucq en Alcante en ook van Matthieu Bonhomme en Fabien Nury. Vernieuwing en verrassingen kunnen we van XIII Mystery niet verwachten, maar anderzijds vergaat het andere klassieke stripgrootheden vaak heel wat beschamender.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 5 =