De Kleine Prins 1 :: De planeet van de wind (Poli, Payolle, Benoit & Dorison)

Het meesterwerk van Antoine de Saint-Exupéry blijft inspireren. Deze nieuwe strip valt samen met een animatiereeks over de figuren uit het oorspronkelijke boek. De planeet van de wind is het eerste deel van vierentwintig albums.

Sinds in 1943 met Le petit prince het meesterwerk van Antoine de Saint-Exupéry verscheen, heeft het een onaantastbare positie verworven. Met verfilmingen, bewerkingen, toneelstukken, animatiefilms en strips bleek het verhaal van de kleine prins op de asteroïde B-612 tijdloos en universeel te zijn. In 2008 bewerkte Joann Sfar het boek bijvoorbeeld tot een eigenzinnig beeldverhaal gericht op volwassenen. In 2011 startte Glenat dan weer een reeks albums waarin we de prins volgen die in elk album een andere planeet bezoekt, in zijn zoektocht naar de slechte Slang. Standaard brengt nu het eerste deel uit. Wij waren alvast benieuwd.

De prins zit aan het begin van dit eerste deel opnieuw op zijn asteroïde, in het gezelschap van zijn vrienden Roos en Vos. Wanneer zijn tegenstander Slang opnieuw ruzie begint te stoken in het heelal vertrekt de prins op een tocht om zijn oude vijand te stoppen. In dit eerste album komt hij zo terecht op de planeet van de wind. Daar blijken ze een probleem te hebben: de wind die ze daar zo broodnodig hebben om het klimaat leefbaar te houden valt steeds vaker weg. De ruzie tussen de plaatselijke gouverneur en zijn zoon blijkt bovendien van een bepalende invloed op deze kwestie. De prins wil dit probleem oplossen en Slang stokken in de wielen te steken.

Met een hoog verschijningsritme van meerdere albums per jaar werden er verschillende tekenaars onder de arm genomen om het tempo te kunnen volhouden. Didier Poli werd bekend door de reeks Kind van het Onweer (vertaald door Daedalus). Recent nam hij de reeks Sneeuw over voor de prequel die scenarist Didier Convard opstartte. In De Kleine Prins is zijn tekenwerk van een lager niveau door het gebrek aan details en de vlakke inkleuring. Hij krijgt bovendien assistentie van twee minder getalenteerde collega-tekenaars die het einderesultaat allesbehalve goed doen. Grafisch is deze strip bijgevolg geen hoogvlieger.

De al eerder genoemde Didier Convard, een van de meest ervaren Franse stripscenaristen, staat in voor het algemene concept van de reeks. Het scenario wordt uitgewerkt door de nobele onbekende Guillaume Dorison, die eerder vooral in de mangawereld actief was. Zo was hij actief als uitgever van originele Franse manga’s en schreef hij ook zelf verschillende verhalen. Met De Kleine Prins maakt hij zijn debuut als schrijver van strips in het klassieke Europese formaat.

De Planeet van de Wind is een sympathiek maar weinig opvallend debuut. Het album past in het rijtje kinderstrips die vooral niet buiten de lijntjes willen kleuren en vasthouden aan de geijkte (en succesvolle) formules. Wij zijn alleszins benieuwd of de Vlaamse en Nederlandse kinderen zullen vallen voor deze moderne adaptatie van de klassieke literaire held.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × drie =