Asgard 1 :: Ijzerpoot (Meyer & Dorison)

Na de piraten maken ook de Vikings een wederoptreden in de strip. Asgard is een ambitieuze nieuwe reeks in de sporen van Thorgal. Met Ralph Meyer en Xavier Dorison staan er twee klasbakken aan het roer.

Asgard IJzerpoot is een verschoppeling. Als kind werd hij met één been geboren, maar zijn vader weigerde hem te doden volgens het gebruik bij de Vikings. Veertig jaar later komt Asgard als eenzame krijger op het pad van een zogenaamde kraken die de wateren onveilig maakt. Een lijfwacht van de plaatselijke koning engageert Asgard om dit monsterlijke beest te lijf te gaan. De nukkige Asgard moet ook het gezelschap van de jonge Sieglind aan boord toestaan. Zij komt na de schipbreuk van haar vissersboot bij Asgard terecht. Met een dergelijk onwaarschijnlijk en vooral ongewenst gezelschap gaat Asgard het beest tegemoet.

De al gekende talenten van zowel Ralph Meyer als Xavier Dorison komen in dit album perfect tot hun recht. Eerder werkten beide heren al samen voor De Mangoest, het eerste album in de reeks XIII Mystery. Hun stijlen zijn perfect op elkaar afgestemd. Meyers tekeningen waren nooit eerder zo uitgebalanceerd. Hij wisselt af tussen intieme momenten tussen personages en indrukwekkende actiescènes. Zijn pagina’s zijn altijd een lust voor het oog en tegelijk blijven ze steevast in dienst van de vertelling. Meyer illustreert nooit pagina’s louter om zijn grafische talenten te tonen. Daarin sluit hij aan bij zijn Franse generatiegenoot Matthieu Bonhomme, wiens Heer der Dolende Zielen in eenzelfde duistere sfeer baadt als Asgard. Ondertussen lijkt Ralph Meyer zowat het nieuwe wonderkind van de Franse realistische avonturenstrip geworden te zijn. Zijn parcours is alleszins indrukwekkend, en Asgard is daarop zeker en vast een waardevolle aanvulling.

Ook Xavier Dorison is geen groentje meer. Hij brak aan het einde van de jaren negentig door met Het Derde Testament (getekend door Alex Alice). Nadien stond hij voor verschillende succesvolle strips in, zoals Heiligdom, W.E.S.T. en Long John Silver. Toch ligt zijn productie gevoelig lager dan die van verschillende collega-scenaristen, die aan de lopende band verhalen lijken af te leveren. Bij Dorison komt die lagere productie zeker de kwaliteit ten goede. Zo is Asgard een schoolvoorbeeld van epische spankracht. Het scenario bevat de juiste cliché-elementen voor de herkenbaarheid, maar straalt ook een eigenzinnigheid uit van de auteurs die het album een eigen kleur geeft.

Het tweede deel zal dit verhaal van Asgard afronden. Oorspronkelijk was het tweeluik opgezet als een verhaal binnen De Werelden van Thorgal. Jean Van Hamme gaf echter geen groen licht, waarna Asgard ontstaan is. Wij hopen alleszins dat deze reeks na het tweede deel nog voort loopt. Anderzijds zijn we bij beide auteurs verzekerd van kwaliteitsvol stripwerk, is het nu Asgard of iets anders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien + negentien =