DIT WAS 2008 :: The Rascals :: ”We hebben nieuwe nummers, het gaat goed met The Rascals!”

Ze zijn jong, blaken van het talent, guts en attitude en lijken stevig op weg goed- of kwaadschiks hun weg naar de top door te zetten: The Rascals. In het zog van The Last Shadow Puppets werkte de band zich dit jaar met een fijne debuutplaat in de gunst van het publiek.

Geen hond die een jaar geleden wist wie The Rascals waren. De band was een uitgedunde versie van The Little Flames, dat op zijn beurt een van de zovele jonge bandjes was die vochten voor hun plaats in de schijnwerpers. Interne strubbelingen voorkwamen een doorbraak naar het grote publiek, maar een zekere Alex Turner had de band wél opgemerkt.
Toen The Rascals eind vorig jaar hun debuut-EP Out Of Dreams uitbrachten, was van een impact niet direct sprake. Die kwam pas toen frontman Miles Kane samen met opper-Arctic Monkey Alex Turner The Last Shadow Puppets oprichtte.

Sinds die laatste band furore maakte, gaat het ook hard met The Rascals. Debuutplaat Rascalize scheerde, mede dankzij het succes van de Puppets, best hoge toppen en Miles Kane is onderhand stevig op weg om een heus tieneridool te worden. Enkele jongedames weten na afloop van het Antwerpse Rascals-concert, het ongeloof nog in hun ogen, te vertellen dat Kane na het laatste nummer, Led Zeppelin-gewijs, een meisje uit het publiek gelicht heeft.

Uren eerder is van enig casanovagedrag nog niets te merken: het is een vermoeide, bijna uitgebluste band die in de zetel ploft en, misschien een voorteken, het enige dat bij Kane enthousiasme teweegbrengt, is een gigantisch pak chocolade.

Miles Kane: (met volle mond) "Sorry dat we zo laat zijn. Maar we stonden in de ergste file die we ooit gezien hebben. Er was een ongeval gebeurd of zoiets en hebben de halve dag in de wagen gezeten. Ik ben op."

enola: En dan nog enkele platen, tournees… een mens zou van minder uitgeput raken.
Kane: "Nog enkele dagen en dan hebben we een week vrijaf, dus op zich valt dat wel mee."

enola: Vind je? Een plaat met The Little Flames vorig jaar, en een met zowel The Last Shadow Puppets als The Rascals dit jaar?
Joe Edwards (bas): "Die van The Little Flames telt niet echt mee. Er is een plaat, maar ze is nooit uitgebracht."
Kane: "…omdat we een nieuwe groep hebben opgericht, The Rascals.
Edwards: "The Little Flames voelde op het einde ook niet echt goed meer, dus hebben we er maar mee gekapt."
Greg Mighall (drum): "Er waren wel mensen die liever hadden gezien dat we samen waren gebleven, maar als het niet juist zit, moet je het niet forceren. Als je er geen plezier uit kan halen, hoeft het niet, eigenlijk. En dat was het geval bij The Little Flames."
Kane: "We willen gewoon nieuwe nummers blijven maken. Bij welke band doet er in wezen zelfs niet zozeer toe. De nummers moeten er gewoon uit en daar maken we gebruik van. Zoals het er nu naar uitziet, komt er in 2009 dan ook al een volgende Rascals-plaat. En wat The Little Flames betreft, die band is ten onder gegaan aan verwarring."

enola: Verwarring?
Mighall: "Ik denk dat Miles bedoelt dat verschillende mensen verschillende richtingen uitgingen."
Kane: "Yeah."

godddeau: Niet lang na de oprichting van The Rascals stond die band al weer on hold omwille van The Last Shadow Puppets. Voor hetzelfde geld had The Rascals ook niet meer bestaan?
Kane: (denkt na) "Ik denk het niet. Uiteindelijk ben ik amper een maand weggeweest om The Age Of The Understatement op te nemen. Daarna hebben we nog een tijdje getourd, maar ook weer niet zoveel dat het onze andere bezigheden in gevaar bracht. (droog) We spelen vanavond twee nieuwe nummers, dus het gaat momenteel best goed met The Rascals. Die songs heten "Diamond Rip" en "Chills And Fever" en zijn lekker rechttoe-rechtaan."

enola: Wat opviel tijdens het concert van The Last Shadow Puppets enkele weken geleden in Brussel, was dat jij heel verbaasd reageerde op de meisjes die je naam gilden.
Kane: "You don’t want to take things for granted, do you? Het is best raar om op zo’n podium te staan en te merken dat er vanalles naar je geroepen wordt. Dat is nog steeds redelijk nieuw voor me, dus ik weet niet altijd even goed hoe ik moet reageren op zo’n dingen. Het is redelijk verrassend om op een verhoog te staan en een uur lang het middelpunt van de aandacht te zijn. Ergens is het een goed teken denk ik, als er zo’n respons uit het publiek komt, maar… (denkt) Intimiderend is misschien te sterk uitgedrukt, maar normaal is het toch ook niet, laat het ons zo zeggen."
Enkele uren later blijkt in hoeverre Kane geïntimideerd is door de vrouwelijke aandacht. Een jongedame die Kane al het hele concert in de gaten heeft, wordt na afloop zonder veel poespas tussen de toeschouwers uitgepikt en naar de kleedkamers geloodst.

enola: Muzikaal tappen jullie, hoe goed Rascalize ook is, niet bepaald uit een vernieuwend vaatje.
Kane: "Er zijn al genoeg bands die techno en aanverwanten maken. Mij zegt het helemaal niets."
Edwards: "Voila. Het hangt er van af waar je zelf naar luistert, lijkt me."
Mighall: "Wij zijn groot geworden op een dieet van Oasis en sixtiesstuff, dus we kennen niks anders. En als je zelf muziek begint te maken, kom je in een soort kringetje terecht dat zich tot elkaar aangetrokken voelt dankzij gemeenschappelijke interesses en waarbinnen je elkaar ook opnieuw inspireert."
Edwards: "Als je als tiener veel naar Echo & The Bunnymen luistert, is het logisch dat je zelf eerder muziek maakt die klinkt in de traditie van de voorbije decennia. Maar waarom niet? Die muziek heeft tenslotte haar deugdelijkheid al bewezen."
Mighall: Yeah. Ik zou mijn geld inzetten op gitaarmuziek. It’s going to stick around for another while."

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 − acht =