Daniel Johnston :: 7 november 2008, Vooruit

Daniel Johnston is zot. Compleet geschift. Wacko. Laat dat duidelijk zijn. Bovendien kan hij niét zingen. En zoals hij piano of gitaar speelt, kan een kind het ook. Desalniettemin verstaat de man de kunst om te ontroeren. Dat bewees hij vrijdag opnieuw in de Gentse Vooruit.

Een concert van Daniel Johnston is altijd iets speciaals. Gezien zijn ziekte (de man is manisch-depressief) kan Johnston geen lange optredens aan, dus last hij te pas en te onpas een pauze in. Daarom wordt er telkens een ganse avond rond hem geweven. Net als bij zijn passage in de AB anderhalf jaar geleden gebeurde dat vrijdag in de Vooruit met een dubbel voorprogramma.

Toen mochten The Bony King Of Nowhere en Gruff Rhys opwarmen. Vrijdag was die eer weggelegd voor het Waalse Soy Un Cabbalo en de John Dear Mowing Club. Viel de kamermuziek van Soy Un Cabbalo in de pompeuze Theaterzaal nog wat te licht uit, dan kon John Dear Mowing Club gelukkig wel overtuigen. Met hun opzwepende americana (een kruising tussen Neil Young en Ferre Grignard) bewees dit Hollandse trio waarom het tijdens zijn volledige Europese tournee de vaste begeleidingsband is van Daniel Johnston.

Dan was het de beurt aan the man himself. Getooid in trainingsbroek en sjofele trui kwam Johnston het podium opgeslenterd, perste er in recordtempo vijf (5!) rommelig gespeelde nummers uit en verdween daarna even snel als hij tevoorschijn was gekomen. Een diepe indruk had Big Dan niet gemaakt. Johnston vocht zichtbaar met zijn gitaar, verloor die strijd doorgaans, zong er enkele keren flagrant naast en begon soms midden een frase te stotteren.

Maar na zijn noodgedwongen pauze zagen we Johnston op zijn best. Geruggensteund door de John Dear Mowing Club liet hij met beginselverklaring “Rock This Town” geen twijfel omtrent zijn intenties bestaan. “Mountain Top” (uit Fear Yourself, de plaat die hij met Sparklehorse opnam) klonk al even gespierd en toen hij “het nummer over jullie favoriete spook” aankondigde, kwam de set helemaal los. Johnston voelde zich intussen duidelijk in zijn nopjes, getuige enkele moppen tussendoor en het presenteren van “my good friend Ringo Starr on the drums”. Na “Casper The Friendly Ghost” plukte Daniel het breekbare “Hey Joe” uit de klassieke hometape Hi, How Are You.

Toen Johnston vervolgens “Life In Vain” inzette met de woorden “this song is almost 20 years old. By looking back, I realize my life is almost over” hielden wij het slechts met zeer veel moeite droog. 47 is hij intussen, en ook tijdens dit optreden stopte hij geen moment met bibberen. “Help!”, van Johnstons Grote Helden uit Liverpool, klonk uit zijn mond dan ook erg toepasselijk.

Met klassiekers “Speeding Motorcycle” en “Living Life” bleef Johnston nog even op hetzelfde torenhoge niveau acteren. Meesterwerk “Rock & Roll/Ega” (“I looked for hope/ but all around me/ people didn’t seem to care/ oh that rock’n roll/ it saved my soul/that rock’n roll”) vormde een gepast orgelpunt.

Toch kwam Big Dan nog twee keer terug. Eerst voor een door merg en been gaand “True Love Will Find You In The End”, alvorens hij met “Devil Town” (vol ironie aangekondigd als “a sing along song”) iedereen definitief de adem afsneed. Nog iets meer kippenvel en ze konden ons aan het spit draaien.

We waren vrijdagavond getuige van de ambiguïteit van Daniel Johnston. Aanvankelijk kwetsbaar en rommelig, uiteindelijk krachtig, rauw maar aangrijpend. Rock & Roll veredelt.

PS: Daniel Johnston is een zanger. Wie het bij het lezen van dit concertverslag hoorde donderen in Keulen, raden wij aan dringend Hi, How Are You, Yip Jump Music, 1990 en Fear Yourself in huis te halen. Ook het dubbelalbum The Late Great Daniel Johnston waarop schoon volk als Tom Waits, Eels en TV On The Radio eer betonen aan deze geniale artiest, is een ideale instap. Ten slotte is ook de grootse documentaire “The Devil And Daniel Johnston”, die een inkijk in het leven van Johnston geeft, het vermelden waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 4 =