Vijf IJslandse bands voor de toekomst

1. For A Minor Reflection

De gemiddelde leeftijd van dit kwartet schommelt rond de 19 jaar. Geen wonder dus dat de instrumentale, melodieuze postrock op hun debuut-cd Restu thig vid, sólin komin á loft… (“Rise and Shine, the Sun is Up…”) nog een beetje onvoldragen aandoet. Maar op het podium bewijst de groep, waarin we enkele broers van twee leden van Sigur Rós aantreffen, dat ze over een onmiskenbaar potentieel beschikt. Dat zal ook blijken tijdens de veertien Europese concerten van Sigur Rós, waarvoor ze deze maand het voorprogramma mag verzorgen.

 

(www.myspace.com/foraminorreflection)

2. Parachutes

Achtkoppige band rond zanger-spilfiguur Alex Somers, de helft van het kunstenaarsgenootschap Riceboy Sleeps en tevens de levensgezel van Sigur Rós-zanger Jónsi Thor Birgisson. Parachutes hebben hun sound niet alleen gemeen met deze laatste groep, maar ook met múm en Amiina.. Ze maken epische, rijk geïnstrumenteerde composities waarin toetsen, xylofoontjes, viool, trombone, gitaar, laptop en ijle zangpartijen sfeerbepalend zijn. Muziek die vaak klein begint, maar geleidelijk aanzwelt tot een allesvernietigende vloedgolf.

(www.myspace.com/parachutesmakesongs)

3. Andrúm

Op zijn in eigen beheer uitgebrachte langspeeldebuut Andvakar brengt dit vijftal een aantrekkelijk amalgaam van post-, prog- en pyschedelische rock, dat met een beetje fantasie als een verbeeldingrijke update van Pink Floyd kan worden beschouwd. Opvallend zijn het bluesy slidespel van een van de twee gitaristen en de onweerstaanbare sirenenstem van zangeres Jóna Palla.

(www.myspace.com/andrummusic)

4. We Made God

Met hun uitstekende debuut-cd As We Sleep oogstte dit viertal uit Hafnafjördur al viersterrenrecensies in Britse bladen als Q en Kerrang, en als u het ons vraagt is dat volkomen terecht. Vanuit muzikaal opzicht slaan de heren een brug tussen de slepende, majestueuze sound van Sigur Rós en de gespierde, dynamische riffs van The Deftones. Emotionaliteit en passie staan bij We Made God centraal. Ook verplichte kost voor fans van pakweg Isis.

(www.myspace.com/wemadegod)

5. Mógil

Dit half IJslandse, half Belgische kwartet maakt ondefinieerbare muziek die raaklijnen vertoont met klassiek, experimenteel, ECM-jazz, impro en de IJslandse liedertraditie. De groep, waarin we een sopraanzangeres, een violiste, een klarinettist en de van artistieke denktank Kitchen Motors bekende gitarist Hilmar Jensson aantreffen, nam haar intrigerende debuut-cd *Ró* op in een kerkje in Grímsnes en liet die vervolgens uitbrengen op het Radical Dukelabel van DAAU. Het resultaat is te mooi voor woorden.

(www. myspace.com/mogilro)

IJSLANDSE ARTIESTEN DIE DIT NAJAAR ONS LAND AANDOEN * Bang Gang op 2 november in Botanique, Brussel. * Mugison op 15 november in ABClub, Brussel en op 16 november in Cactus Club, Brugge. * Sigur Rós + For A Minor Reflection op 16 november in Vorst-Nationaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × vier =