WERCHTER 2008: The National :: donderdag 3 juli, Marquee

The National heeft het voorbije jaar duidelijk heel wat vriendjes gemaakt. Ze worden euforisch onthaald met een stormend applaus dat pas wegebt wanneer Matt Berninger begint te zingen. Ze hebben dan ook een livereputatie waar velen slechts van kunnen dromen en zorgden met Boxer voor een van de albums van 2007.

Veel verrassing valt er van hun vierde optreden in België sinds de release van Boxer niet te verwachten: een set vol donkere romantiek met overweldigende arrangementen en enkele uitstappen richting noise aan het einde van de songs. Zacht beginnen en subtiel opbouwen naar een passionele uitbarsting: het is live nog meer dan op plaat het handelsmerk van The National.

Net zoals bij hun bijna legendarische passage in de AB, is de groep bovendien versterkt met blazers, wat het geluid nog meer warmte en diepgang geeft. Ook nu weer brengt de groep een perfecte mix van hoogtepunten uit het onvolprezen Boxer en ouder werk. Wie The National het voorbije jaar al aan het werk zag, kan de setlist wellicht ongeveer dromen, maar gelukkig is dit het soort groep met het talent om een song elke keer anders te doen klinken.

Berningers passionele voordracht draagt daar al veel toe bij, maar ook nu weer valt op wie de eigenlijke kracht achter de groep is. Arrangeur/toetsenist/violist Padma Newsome steelt meermaals de show met een vioolsolo in "Racing Like a Pro" en het rijkere arrangement voor "Ada".

Intussen is buiten de tent een kleine zondvloed losgebarsten, wat niet meer dan toepasselijk blijkt bij het euforisch onthaalde slotakkoord van dit concert: een bij elke strofe op meer gejuich onthaald "Fake Empire" en een door merg en been snijdend "Mr. November".

Wie donderdag droogweg naar Mika stond te kijken of om redenen van overmacht niet op de Werchterweide aanwezig was, krijgt op Pukkelpop een nieuwe kans om The National te ondergaan. Voor een publiek dat ongetwijfeld weer wat groter zal zijn dan op Werchter en hopelijk met een niet te erg verbouwde setlist. Wij willen deze vorm van The National alvast elke week wel live horen. Doe er uw voordeel mee, voor ze te groot worden voor dit soort intieme setting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven + 14 =