Auto Bio (Pedrosa)

In 2008 mogen we ons ook in Vlaanderen en Nederland aan een doorbraak van Cyril Pedrosa verwachten. Op vertalingen is het nog even wachten, maar in de Franse taal is hij alomtegenwoordig. Auto Bio bundelt zijn ecologische gags voor het tijdschrift Fluide Glacial.

De familie Pedrosa leeft op een bewuste manier. Vader en moeder trachten de twee kinderen op te voeden met respect voor de aarde en met oog voor duurzaamheid. Het spreekt voor zich dat dit regelmatig botst met de gangbare consumptiemaatschappij. Net die botsingen vormen de aanleiding voor frisse humor, opgediend in de hyperkinetische stijl van Pedrosa.

Sinds in 2006 zijn album Trois Ombres verscheen, lijkt de ster van Cyril Pedrosa een nieuw hoogtepunt te hebben bereikt. Samen met David Chauvel (Arthur, Cosa Nostra) liet hij eerder al van zich horen met de reeksen Ring Circus en Shaolin Moussaka (beiden onvertaald). Trois Ombres, een graphic novel van ruim 250 bladzijden, liet het publiek echter kennismaken met een heel andere Pedrosa. Het gevoelige thema van kinderverlies transformeerde hij tot een zinderend stripverhaal dat de prijzen en vertalingen aan mekaar rijgt.

In Auto Bio neemt Pedrosa weer wat gas terug en schotelt ons fragmenten voor uit het dagelijkse leven. Met de huidige aandacht voor alles wat ecologisch en duurzaam is, maakt dit album een goede kans om een ruim publiek te bekoren. Pedrosa’s sierlijke tekeningen doen de rest wel. Het tekenwerk mag dan al indrukwekkend zijn, ook de inkleuring verdient een eervolle vermelding. Ruby slaagt er in om op een heel eigenzinnige wijze Auto Bio toch prettig leesbaar te houden. De stijl van inkleuren doet bij momenten denken aan Hanco Kolks eerste Meccano-albums.

Opnieuw haalt Fluide Glacial met Cyil Pedrosa een grote naam binnen in haar stal. Na jarenlang geteerd te hebben op typisch Franse (en hier dus per definitie onbekende) humoristen, lijkt de doorbraak van Fluide-ontdekking Manu Larcenet de ogen van de redactie geopend te hebben. In mei keren ook Dupuy en Berberian na vele jaren terug naar het label voor een nieuw album. Hopelijk kunnen zij Fluide Glacial mee helpen om de volgende stap te zetten: het publiceren van Nederlandse vertalingen van hun albums. Met Auto Bio hebben ze in ieder geval een sterke aanwinst voor hun humorfonds beet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × drie =