Hong Kong Dagboek (Hartjes & Hendriks)

Het zijn drukke tijden voor Mark Hendriks. Naast zijn nieuwe soloalbum Hysteric Flavour, publiceert Oog & Blik nu ook het Hong Kong Dagboek dat hij samen met partner Maaike Hartjes maakte. Een verfrissende mix is het resultaat.

Bij de eerste smallpress-golf in de Nederlandse stripwereld stonden Maaike Hartjes en Mark Hendriks op het voorplan. Ondertussen zijn er ruim tien jaar verstreken en horen beide auteurs tot de gevestigde waarden. Ondanks dat ze al die tijd reeds als partners door het leven gaan, bevat hun werk nauwelijks gelijkenissen. De piepkleine poppetjes van Maaike lijken in hun dromerige optimisme vaak zelfs haaks te staan op de harde en cynische Tomoyo uit de stripverhalen van Mark. Toch hebben ze nu samen een album gemaakt, een verslag van hun reis naar Hong Kong in december 2002.

De aanleiding van de reis was een uitnodiging van een vriendin van Mark die enkele jaren eerder een bezoek had gebracht aan Nederland. Het getekende dagboek dat ze bijhouden, is een bijzonder eerlijk en redelijk atypisch reisboek, quasi zonder enige verbloemende romantiek over het bezochte land. Hong Kong is steriel, vuil en druk. Op de koop toe wordt Maaike tijdens de reis ziek, wat de spanningen tussen de reisgezellen hoog doet oplopen. Tegelijk slagen de auteurs erin om een heel rijk beeld te schetsen van het leven in deze bevreemdende metropool.

December 2002, het lijkt al een eeuwigheid geleden. De auteurs hebben dit boek dan ook tussen hun professionele opdrachten door gemaakt, waardoor elke deadline telkens opnieuw opgeschoven diende te worden. Gelukkig loonde al deze moeite, want Hong Kong Dagboek is zowel voor Hartjes als voor Hendriks weerom een stap vooruit. Toch zal het voorlopig bij deze eenmalige samenwerking blijven. Niet alleen hun tekenwerk, maar ook hun vertelstijlen verschillen immers als hemel en aarde, waardoor een boek als dit een voortdurend zoeken naar het compromis werd. Mark Hendriks blijft solo ondertussen druk in de weer met zijn Tomoyo-boeken, waarvan zopas Hysteric Flavour verscheen. Rond Maaike Hartjes is het al eventjes wat stiller op het albumfront, maar blijkens haar blog broedt ze op tal van projecten. Zo staat er een boek vol tekeningen, strips én foto’s op het programma. Verder doet ze er ook verslag van hun tweede reis naar Hong Kong die vorige maand plaatsvond. Het valt op dat ze in haar recente werk sterk tracht te variëren qua stijl en dat ze ook verschillende media in haar strips vermengt. Hong Kong Dagboek is een hernieuwde kennismaking met twee van Nederlands meest getalenteerde stripmakers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × vijf =