DOMINO 08 :: Peter Broderick + Our Broken Garden + Efterklang :: 10 april 2008, AB Box

Aftrappen met een luide knal moest niet voor de twaalfde editie van AB’s Dominofestival. Met de hulp van een vrolijke bende (import-)Denen werd dag 1 dan ook gehuld in een surrogaat-droomwereld waar het meer dan aangenaam toeven was.

Scandinavië blijft ongezien hot in muziekland, bewijst ook de eerste dag van DOMINO ’08. Het cinema-uurtje Room With A View wordt gevuld met clips en kortfilmpjes van Sami Sänpäkkilä, de Fin achter onder andere Es en Fonal Records, en op het podium van de AB Box zal vanavond welgeteld één niet-Deen plaatsnemen. Al kan je Peter Broderick intussen misschien wel een halve Deen noemen. De Amerikaan resideert al een tijdje in Kopenhagen, leerde er de lui van Efterklang kennen en tourt sindsdien geregeld met hen mee. Vanavond zal hij niet alleen met Efterklang meespelen, maar mag hij de debatten solo openen. Niet slecht voor een 21-jarige.

Na twee weemoedige openers waarin hij enkel viool en piano gebruikt, ontpopt Broderick zich al snel tot een gedegen singer-songwriter. Zijn klinkende zangstem steekt fel af tegen de verlegenheid waarmee hij z’n nummers aankondigt, terwijl hij ondertussen ook nog af en toe op een gitaar tokkelt en een zaag als instrument hanteert. En naarmate zijn zelfvertrouwen groeit, begint de jonge Amerikaan zelfs zijn publiek op te vrijen. Hij gebruikt een vorig applaus als loopje in een volgend nummer, komt gezellig vooraan het podium zitten en loopt op het einde zelfs de al heel wat beter gevulde zaal door terwijl hij met een zachte rubberen staaf zwiert. Aardigheidjes waarmee hij het vast tot chouchou van menig concertganger zal schoppen. En terecht, want deze jongen heeft heel wat in zijn mars.

Anna Brønsted is schattig. En hees. Dat eerste is natuurlijk altijd een meevaller, maar die heesheid speelt het blonde kind wel parten in haar korte set tussen Broderick en hoofdvogel Efterklang. Brønsted heeft haar band Our Broken Garden voor deze tour thuisgelaten en doet het alleen met haar piano. Haar melancholische klanken hebben iets bedwelmends, maar echt meegesleept worden is er vanavond niet bij. Daarvoor klinkt Anna bijwijlen immers te…vals. Erg jammerlijk, en waarschijnlijk gewoon te wijten aan haar gebroken stemmetje, maar het weerhoudt ons er wel van om helemaal meegesleept te worden in Brønsteds breekbare universum.

Zowel Broderick (op viool) als Brønsted (piano) keren na hun set terug om met Efterklang het podium te bevolken. We tellen acht man in totaal, andermaal uitgedost in Kuifje-pantalon. Zanger Casper Clausen, de hele avond met een idiote smile op zijn smoel, staat centraal vooraan in nabijheid van een mini-drumsetje waar hij doorheen de set meermaals op zal loosgaan. Want, zo blijkt redelijk snel, ook live zet Efterklang de trend van Parades voort: gepolijster, organischer en vooral warmer. Werden ze drie jaar geleden bij hun eerste Domino-optreden nog vooral voortgestuwd door de elektronica van Mads Brauer, eist nu het instrumentale werk de hoofdbrok op. Meer zelfs: op de als immer indringende afsluiter “Step Aside” na, werken Brauers beats meer tegen dan mee met wat er zich op muzikaal vlak allemaal ontplooit op het podium.

Efterklang is immers meer dan ooit een ensemble geworden: trompet en trombone zijn prominent aanwezig, Clausen vult met zijn trom geregeld drummer Thomas Husmer aan en Broderick speelt naast viool op gezette tijden ook nog piano, gitaar, drums en bugel. “Caravan”, een van de vijf Parades-nummers die de set telt, klinkt dankzij Husmers drums live nog drie keer opzwepender dan op plaat. In het geweldige en nieuwe “Mirror Mirror” bewijst Clausen dan weer echt wel over een klok van een stem te beschikken. Na de beknopte bisronde doet de band gezamenlijk een buiginkje: dankbaarheid boven alles, ook voor een publiek dat al lang uit hun handen eet. Dat ze datzelfde publiek amper een goed uur muziek gunnen, is dan weer minder. Maar al bij al kon DOMINO ’08 moeilijk nog beter beginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − drie =