Magasin General 3 :: De mannen (Loisel & Tripp)

Régis Loisel houdt er de laatste jaren een strak tempo op na. Zo volgen de delen van Magasin General, een stripreeks die hij maakt in samenwerking met Jean-Louis Tripp, elkaar steeds sneller op. De mannen, het derde deel uit de reeks, is opnieuw een sterk album.

In De mannen gaat het leven in Notre-Dame-Du-Lac zijn gewone gang. Zo kunnen we eigenlijk de hele reeks Magasin General samenvatten. Gelukkig zijn de inwoners van dit onooglijke Canadese dorpje kleurrijke figuren van vlees en bloed die inhoud geven aan het verhaal. In deel twee van de stripreeks, Serge,maakten we reeds kennis met Serge Brouillet. Deze nieuwe inwoner is afkomstig uit Montréal en is bekend met de verfijnde Franse keuken. Op het moment dat Serge in Notre-Dame-Du-Lac aankwam, waren de mannen van het dorp op jaarlijkse werkexpeditie in de bossen. Het duurt dan ook tot aan het begin van dit derde deel vooraleer ze kennismaken met Serge. De jaloezie laait bijzonder hoog op en dreigt voortdurend te ontaarden. De vrouwen en de pastoor nemen het op voor Serge, maar dit heeft jammer genoeg niet het gewenste effect. Integendeel, de mannelijke inwoners van het dorpje verzetten zich nog meer tegen de aanwezigheid van Serge. Marie, die verliefd is op Serge, is echter bereid om voor hem te vechten.. Uiteindelijk zet een bekentenis van Serge alles op losse schroeven.

Loisel en Tripp werken voor Magasin General op een heel intense manier samen: het scenario wordt door beiden uitgewerkt, Loisel maakt de schetsen en vervolgens werkt Tripp de tekeningen af. Het resultaat is prachtig, zeker met de zachte inkleuring van François Lapierre erbij. In deel 1, Marie, merkten we op dat Magasin General op en top een echte Loisel was. Toch mag de rol van Tripp zeker niet geminimaliseerd worden. Zijn zachte stijl geeft een extra warme toets aan de pagina’s. De samenwerking verloopt bovendien dermate vlot dat het oorspronkelijke drieluik al uitgebreid werd tot een zesluik of, zoals de auteurs het zelf noemen in een kort voorwoord, een dubbele trilogie.

Régis Loisel mag dan al één van de grote namen uit de wereld van de hedendaagse Europese strip zijn, toch hadden slechts weinigen voorspeld dat Magasin General op zo veel bijval zou kunnen rekenen. Zo eindigde deel één van de reeks op de eerste plaats van de Top 2006 van www.stripspeciaalzaak.be. Magasin General is dus een zeldzaam voorbeeld van een reeks die zowel bij critici als bij lezers in de smaak valt. De enige kanttekening die soms geplaatst wordt bij zoveel lof, is dat de albums een wel erg traag vertelritme vertonen. Na drie delen is echter wel duidelijk dat dit geen gimmick is om het verhaal te rekken. Wel integendeel: het gezapige ritme vormt een belangrijk onderdeel van het verhaal, omdat het plot precies gebaseerd is op het rustige dorpsleven tijdens het interbellum. Magasin General zal nooit de stripmarkt veroveren met flitsende actie en blitse achtervolgingen. Het is een strip die recht naar het hart mikt en daarbij steeds vaker raak treft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × twee =