Cromwell Stone (Andreas)

Met de bundeling van de trilogie Cromwell Stone zorgt uitgeverij Sherpa voor de stripliefhebber. Nu kunnen ook wij bij goddeau kennismaken met de ultieme Andreas. Cromwell Stone is een meesterwerk dat nazindert.

De eerste pagina’s van Cromwell Stone, ook de titel van het eerste deel in de trilogie, dateren van 1982. Het Testament van Cromwell Stone sloot de trilogie af in 2004. Tweeëntwintig jaar lang heeft Andreas gewerkt en geschaafd aan wat nu algemeen als zijn meesterwerk wordt beschouwd. Met reeksen als Rork, Arq en Capricornus heeft deze Duitser tijdens de afgelopen twee en een halve decennium een bijzonder trouw lezerspubliek opgebouwd. Zijn ingenieuze verhalen en architectonische pagina’s maken zijn verhalen uitermate geschikt voor liefhebbers van uitdagende puzzels. Een avonturenreeks als Capricornus is dan ook eerder Andreas-light te noemen, terwijl Cromwell Stone duidelijk de grand cru toer opgaat.

Cromwell Stone is één van de twaalf overlevenden van een schipbreuk. Ze maakten ooit de afspraak elkaar jaarlijks te ontmoeten. Ieder jaar komt er echter één van hen om te leven. Negen jaar later zijn ze nog met z’n vieren. Het mysterie achter deze verdwijningen gaat ieders petje te boven. De personages zijn de speelbal van het leven en het universum. Cromwell Stone is volledig vervuld van de quasi nihilistische tendens die het de mens onmogelijk maakt zelf zijn leven te bepalen. De gebeurtenissen in deze trilogie komen altijd voort uit het goddelijke, het ongrijpbare. Het zijn thematieken die ook terugkeren in het werk van Howard Phillips Lovecraft de Amerikaanse schrijver van ’fantastische’ verhalen uit het begin van de twintigste eeuw.

Visueel heeft Andreas in elk van zijn strips er een handje van weg om van elke pagina een heuse krachttoer te maken. In Cromwell Stone gaat hij echter nog een stapje verder en tovert hij met zwart en wit geniale prenten op papier. Het overweldigende van het verhaal wordt door de auteur knap voortgezet in zijn monumentale tekenwerk. Elke pagina is geconstrueerd volgens een mathematische wetmatigheid die Andreas’ lange werk aan deze meesterproef onderstreept.

Grafisch én verhalend zit het dus wel snor met deze grootse bundeling. Uitgeverij Sherpa heeft Cromwell Stone een uitgave bezorgd de strip waardig. Groot formaat, zwaar papier en een luxueuze kaft. Andreas is er naar het voorbeeld van de geciteerde Lovecraft, met Cromwell Stone in geslaagd het ongrijpbare te verbeelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × vier =