Nuff Said :: Regenesis

De Belgische wafelijzerpolitiek werkt onbewust al even door in het muzieklandschap. Vlaanderen heeft de succesvolle rockgroepen gekregen, terwijl Wallonië mag uitpakken met hiphopgroepen, zelfs al zijn ze (on)rechtstreeks allemaal verbonden met Starflam. Jammer genoeg vallen daardoor wel een hoop veelbelovende groepen uit de boot.

De enkele Waalse rockgroep die occasioneel aandacht krijgt in de Vlaamse pers klaagt dan ook niet geheel onterecht steen en been, maar ze zijn heus niet de enigen die stiefmoederlijk behandeld worden. Wie moeite doet, ontdekt immers een bloeiende hiphopscène in Vlaanderen die — op ’t Hof van Commerce na — schromelijk over het hoofd wordt gezien.

Zo is er het Brugse Nuff Said dat net als hun stadsgenoten van Indigenous (dat na een veelbelovend debuut van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn) niet alleen kiest voor het Engels als lingua franca maar ook voor een minder avontuurlijke benadering van hiphop die nauw aansluit bij de New Yorkse hoogdagen van het genre en meer dan eens de jazzy toets van onder andere DJ Premier (Gangstarr) eert.

Maar niet alleen de beats op REgenesis roepen herinneringen op aan medio jaren negentig, ook de flow van de beide mc’s (Senz en No Exp.) is overduidelijk beïnvloed door de lome, laidback rapstijl die verschillende New Yorkse mc’s uit dit tijdperk kenmerkten. Het is jammer dat de groep niet avontuurlijker durft te zijn en de evoluties die hiphop de laatste tien jaar ondergaan heeft, niet incorporeert in zijn muziek.

Toch is REgenesis meer dan de moeite waard. De jazzy trompetloop van “Looseleaf” bijvoorbeeld vloeit netjes samen met een droge drumtrack en hortende baslijn. Bovendien weten de mc’s — niettegenstaande hun jonge leeftijd (net geen twintigers) — hun flow te verzoenen met de aangeleverde beats. Ook in de andere nummers valt op hoe volwassen het geheel klinkt. Neem nu “Apocalypse Now”, dat funkelementen incorporeert zonder afbreuk te doen aan het typerende geluid. Na een korte stilte gaat het nummer over in een mystery track die de veel te vroeg overleden Brugse dj Flip eert.

Eén van de weinige buitenbeentjes op de plaat is het spacy “Earth To People” dat als enige nummer voor een meer verstoord patroon kiest. Want ondanks het streepje reggea/ragga blijft “Ain’t No Touching This” (feat. MessenJah) een typerend Nuff Said-nummer. De inbreng van Brahim in “Keep It Moving”, Metaphora in “Final takeover” of Ozi One en Islasoul in “Evolutionary Theory” geven de respectievelijke nummers evenmin een meerwaarde in de zin dat ze het nummer buiten de gekende wateren zouden leiden..

REgenesis is een degelijk maar ook heel klassiek hiphopalbum geworden. In een jaar waarin zoveel sterke hiphopreleases van over de plas verschenen zijn, is dat een gemiste kans. Toch weet de plaat zichzelf boven de middenmoot uit te tillen dankzij de verzorgde beats en prijzenswaardige skills van beide mc’s. Naar de toekomst toe zou een beetje meer durf en experimenteerdrift Nuff Said evenwel geen kwaad doen. Baloji heeft onlangs nog bewezen dat het ook in België kan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien + zeven =