The Jon Spencer Blues Explosion :: Jukebox Explosion

Wie één van de laatste — of één van de eerste — platen van The Jon Spencer Blues Explosion in huis heeft, en de groep op basis daarvan denkt te kennen, maakt een grote denkfout. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen het songmateriaal van het vroege Extra Width en het latere Plastic Fang.

De compilatie Jukebox Explosion bevat een exclusieve reeks singles en b-kantjes die bij In The Red verschenen. Fans die echter een lekkere, samenhangend (singles-)album van Jon Spencer Blues Explosion verwachtten, komen met deze plaat bedrogen uit. Daarin lijkt Jukebox Explosion heel sterk op platen als The Dirtbombs’ If You Don’t Already Have A Look of Manic Street Preachers’ Lipstick Traces. Voor wie een halve turf als Jukebox Explosion heeft verteerd, is geen enkel album of optreden van JSBX nog echt verrassend.

Dat JSBX geen groep is die men om zijn catchy radiosingles moet kennen, rechtvaardigt de keuzes die op deze plaat gemaakt zijn. Het explosieve “Do You Wanna Get It” herinnert het publiek bijvoorbeeld aan eerder toegankelijke JSBX-platen als Plastic Fang en Damage, terwijl “Caroline” om begrijpelijke redenen afgewezen werd als single. “Jailhouse Blues” is op zijn beurt een traag, psychedelisch nummer waarin Jon Spencer als een predikant van het kwaad klinkt. In het jazzy monster “Fat” tast hij dan weer de grenzen tussen rock-‘n-roll en kattengejank af. Het resultaat is een schizofrene compilatie met heel veel hoeken en bochten.

Een logisch gevolg van een kleurrijk album als Jukebox Explosion is dat er tegenover elk moeilijker nummer altijd een onovertroffen hoogtepunt staat. Wat dacht u bijvoorbeeld van “Showgirl Pts 1 & 2”? Het is een nummer waarin Jon Spencer zijn hand niet omdraait voor een kruisbestuiving met Christina Martinez van Boss Hog (én Madame Spencer). Wie nog steeds denkt dat België met groepen als Millionaire en Radio Infinity wel iets origineels in huis heeft, kan met dit pareltje uit het begin van de jaren negentig tot nieuwe inzichten komen.

Dat Jukebox Explosion nog wel meer van dat soort experimentjes bevat, maakt van het plaatje een waar rariteitenkabinet. In “Do You Wanna Get It” zit bijvoorbeeld niemand minder dan Night Tripper Dr. John achter de piano, en was “Jailhouse Blues” oorspronkelijk bedoeld als een cadeau voor oppervetzak Andre Williams. Het laat in ieder geval zijn sporen na en maakt het plaatje tot wat het is: een uiterst gevarieerd, maar tevens licht ontvlambaar wapenarsenaal.

Op het einde van de plaat geeft Jon Spencer zijn publiek met “Dig My Shit” nog even een kus voor het slapengaan. Met dat nummer benadrukt hij dat The Jon Spencer Blues Explosion allesbehalve een saaie groep is, en dat al zijn platen de moeite lonen om beluisterd te worden. Daarvan krijgt hij het publiek met Jukebox Explosion wellicht overtuigd, al volgt er nu wel een erg lange winterslaap. Spencer heeft namelijk aangekondigd dat hij zich met het volle gewicht op Heavy Trash, zijn andere groep, wil storten en Blues Explosion een tijdje zal laten rusten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 5 =