REWIND :: Gorki plays Gorky :: 14 september 2007, AB Box

"Ik heb nog geen druppel alcohol aangeraakt vandaag. Dat is wat je noemt professioneel zijn!". Luc De Vos weet dat hij met Gorki plays Gorky hoog spel speelt: na dat debuut ging het immers snel bergaf. Kosten, moeite noch verrassingen zijn echter gespaard, en Vos raakt er dan ook mee weg. Het was dan niet de triomf die The Scabs te beurt viel, ook de tweede Rewind-avond was een succes.

1990 was een goed jaar voor Nederlandstalige rock: maar liefst twee van de drie groepen op het podium van de Rockrally zongen in hun moedertaal, en daar werden twee jaar later de vruchten van geplukt. Noordkaap debuteerde puik met Feest in de stad in 1991, Gorky sprong een jaar later vlot over die lat met zijn Gorky. "Een nieuwe standaard in de Nederlandstalige rock" was gezet, en singles als "Anja" en "Lieve kleine piranha" werden grijs gedraaid. Albumtrack "Mia" raakte een collectieve gevoelige snaar die het nummer vijftien jaar later nog aan de top van de tijdloze lijstjes doet verschijnen.

Onenigheid over de richting die het uit moest zorgde ervoor dat Gorky vervelde tot Gorki, waarvan enkel spil Luc De Vos dezelfde bleef. Hij leeft was de prachtige bevestiging dat het ook in die bezetting kon, maar daarna ging de kwaliteitsmeter stuk. Terend op succes bleef Vos gemakzucht uitademende platen uitbrengen die slechts met een single hier en daar nog eens de oude toppen benaderde. De drive van de begindagen was weg en ook concerten werden makke bedoeningen met vooral veel rockpose en -aanstellerij.

Ook vanavond is daar niet vrij van: Vos speelt nog altijd te hard zijn typetje, maar tussendoor volgen wel de songs van het geweldige debuut . Van bij opener "Soms vraagt een mens zich af" is het duidelijk dat Vos iets wil bewijzen en met steun van Patrick Riguelle op lapsteel krijgen we loepzuivere versies van songs als "Wacht niet te lang"die al veel te lang niet meer werden gespeeld. "Nooit meer winter" dendert verrassend hard, met een kracht die Gorki in tijden niet meer heeft gehad. Schande dat we dit nummer eeuwen niet meer mochten horen op concerten.

Een solo "Arme jongen" later laat Vos niet naadloos overgaan in "Mia" zoals op plaat het geval was. Een gordijn gaat op en daar staan Geert Bonne en Wout De Schutter, de oorspronkelijke leden van Gorky. Ego’s zijn blijkbaar opzij gezet en een begin van verzoening is gemaakt. Meer gasten volgen wanneer voor "Boze wolven" een drietal strijkers hun opwachting maken, en Reinhard Vanbergen van Das Pop de gitaar mag omgorden voor een stevige versie van "Hollywood". Wanneer het trio "Anja", "De redder" en "Engel red mij" de plaat naar hun einde leiden, wordt Gorki plays Gorky karaoke voor gevorderden. Dit was wat Gorky zo sterk maakte: Sturm und Drang, ijzersterke meezingers met pakkende teksten.

Geen recentere nummers in de bissen, maar nog een verrassing. Nu pas mag het powertrio van weleer echt zijn oude kracht tonen: geflankeerd door Bonne en De Schutter raast de groep door een serie out-takes van Gorky. Het van Boterhammen bekende "Ik word oud", maar ook het naar vroege Tröckener Kecks neigende "Naar de top" en het rammende "Alles moet weg". "Nog eentje?" Vooruit dan maar: "Ooit was ik een soldaat" sluit af.

Of ook niet. Nog twee populaire b-kantjes worden afgestoft. Het rauwe "Ria" zet definitief de kers op de taart, maar net daarvoor mag "Het einde is nabij" nog één keer kippenvel veroorzaken. Zonder overbodige tralalala, "rock-’n-roll, babies" of ander ongein gaat Vos hier heel even nog eens door merg en been. Waar voor ons geld, want daarvoor waren we toch gekomen.

Twee Gorki’s voor de prijs van één: geen groot feest zoals bij The Scabs vorige week, maar toch wel een klein feestje. Zelfs al kun je Gorki elk jaar vijftien keer zien als je wil en was het publiek voor dit extra optreden klein genoeg om in een AB-box te passen. Zelfs al speelde Luc De Vos te nadrukkelijk zijn typetje — het paste niet bij die vroege nummers. Nog één keer Gorky integraal horen veegde met één haal alle zure oprispingen over recente gemakzucht en slordige en onbehouwen concerten weg. Vos heeft wraak genomen op zijn reputatie. Hopelijk houdt hij hiervan iets over voor toekomstige platen en optredens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 − 6 =