PUKKELPOP 2007 :: Various, zaterdag 18 augustus, Chateau

Het grimmige Britse stadsleven zorgt nog altijd voor een heel eigen muziekcultuur. Naast de lad-hop van The Streets en de harde grime van Dizzee Rascal probeert ook dubstep het leven in Londen muzikaal te vatten. In het verlengde van Massive Attacks Mezzanine vat Various de paranoia en beklemming van het moderne leven in muzikale soundscapes die het beste van hiphop, drum-’n-bassritmes en folk vatten. Live moet het project zijn draai nog vinden, maar het tekende alvast voor één van de boeiendste optredens van Pukkelpop.

Op Pukkelpop werd het project voor het eerst live opgevoerd in een minimalistische uitvoering. Ian Carter en Adam Phillips, de breinen achter het project, verschuilen zich achter laptops en een tafel elektronica. Voor hen nemen twee zangers en twee zangeressen de vocale honneurs waar. Het is van een kaalheid die het muzikale plaatje past: dubsteb is een genre dat het vooral van ritmes en een zwaar benadrukte bas moet hebben. Omschrijf het gerust als triphop voor ADHD’ers.

Bij Various worden er al eens messcherpe klanken door die beats en bas gejaagd om de boel open te rijten, of wordt een folkmelodietje even naast al het dansbare geplaatst voor het contrast. Zolang het maar een gotische, duistere sfeer heeft. Various heeft zo behoorlijk veel te maken met de typisch Engelse griezelroman. Dit is spookmuziek, maar dan één waarbij het Victoriaanse huis heeft plaatsgemaakt voor de beklemming van de marginaalste wijken in de stad, of de leegte van een nachtelijk zakenkwartier. Als de zang doorbreekt, is dat als schimmen die opwarrelen uit de ruïnes van een glazen zakentoren: leeg, clean, kaal en kapot. Noem dit grootstedelijk griezelen.

Naar het einde van de set versnellen Carter en Phillips de beats, verdwijnen de stemmen van het podium en ontaardt het optreden in een halve dj-set. Het is maar een nagedachte, maar veel maakt het niet meer uit: Various live bracht niet het meest perfecte concert van deze editie, wel het meest intrigerende. Dubstep is een genre dat zijn grootste publiek nog moet bereiken. We kijken er al naar uit om Various eens op zijn Massive Attacks een hoofdpodium te zien afsluiten, al mag er dan wel gewerkt worden aan de podiumprésence en inkleding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 4 =