PUKKELPOP 2007 :: Marquee, donderdag 16 augustus

Programmatorisch kun je geen lijn trekken in de eerste Marqueedag, maar gezellig moet en zal het zijn met de zonneschijn van Rilo Kiley en de ballonnen van I’m From Barcelona. Tot een zekere Devendra Banhart er maar een rommeltje van komt maken. Van alles wat, voor elk wat wils, in het donderdagse Marqueeverslag.

Tot “The next big thing” werden ze door de NME gebombardeerd, maar ja dat horen we elk jaar zo vaak van hen. Het bracht The Twang in ieder geval dit jaar al op Pukkelpop. Bij het eerste Britse optreden (en zeker niet het laatste) van de dag, wordt meteen duidelijk dat er ook genoeg Britten dit jaar naar Pukkelpop zijn afgekomen. Muzikaal horen we een mengelmoes van alles wat op dit moment hot is in Engeland. De zang wordt door twee druk over het podium stuiterende zangers ingevuld. Het gespring komt nogal gekunsteld over en de heren missen nog duidelijk het vermogen om meer dan de Britse kolonie in een festivalpubliek te kunnen overtuigen.

 

Zomer in het hoofd! Rilo Kiley heeft met Under The Blacklight de beste Fleetwood Macplaat gemaakt sinds jaren, en live brengt het de zon stevig onder het zeil van de Marquee. “Portions For Foxes” en “It’s A Hit” houden de oude Rilosound nog gestand, maar het nieuwe bandgeluid is een stuk meer mainstream en poppy. Opener “Close Call” zet de veranderde toon, en ook “Money Maker” funkt zoals Rilo Kiley nog nooit heeft gegrooved. Het is echter “Breakin’ Up” dat met zijn Jackson 5-backings de kers op de taart is.

Ballonnen, confetti, en een hoog prozacgehalte: dat klinkt als The Flaming Lips, maar is het niet. I’m From Barcelona graait voor zijn live-sets in dezelfde zak attributen als Wayne Coyne, maar gaat daarbij geregeld uit de bocht. Het waanzinnig veelkoppige Zweeds gezelschap rond Emanuel Lundgren brengt feelgoodnummers, maar het publiek staat vooral te wachten op “We’re From Barcelona.” Voor het zover is duikt Lundgren met een opblaashaai het publiek in, verklaart hij het nut van confetti en ballonnen voor het voortbestaan van de wereld en wil de man op gecoördineerde wijze voor gezelligheid zorgen. Wat ertoe leidt dat Lundgren bij momenten iets te veel weg heeft van een overijverige, Messiaanse godsdienstleraar. Laat dat nu het laatste zijn dat we op een rockfestival willen zien.

De twee leden van Rodrigo y Gabriela zijn de eerste Mexicanen die het tot op Pukkelpop schoppen, dit is bovendien hun eerste volwaardige show in België. Twaalf snaren, meer heeft het duo niet nodig om met een virtuoos gitaarspel zuiderse flamencoklanken de nok in te sturen. Om het handgeklap een beetje aan te moedigen samplen de twee bekende stukjes uit nummers als “Wish You Were Here”, “Stairway To Heaven” of “One” van Metallica, de band die ze trouwens als hun grootste invloed noemen. Dat de twee elkaar in het metalwereldje tegen het lijf liepen zien we inderdaad aan de handhorentjes waarmee ze elk nummer afsluiten. Wie zijn wij om hen niet op dezelfde welgemeende groet te trakteren, akoestisch rockt!

De Marquee puilt niet bepaald uit bij de start van het optreden van de uitvinder en peetvader van de freakfolk. Devendra Banhart begint hij, nadat hij enkele minuten wat amateuristisch geprobeerd heeft zijn gitaar aan de praat te krijgen, met een psychedelische exercitie waar geen chocola van te maken valt. Nog steeds is de gitaar niet hoe die zijn moet en ook bij het volgende nummer valt er geen touw vast te knopen. Halverwege zijn set leidt Banhart de aandacht dan maar af door zoals gewoonlijk een willekeurig iemand uit het publiek op het podium een eigen song te laten spelen, waar de band dan op mee jamt. Het kan niet verhullen dat ondanks Banharts geweldige backcatalogue, dit optreden vol nieuwe nummers geen moment kan beklijven. De langzaam leegstromende Marquee spreekt dan ook boekdelen. Banhart mag dan wel de peetvader zijn van zijn eigen genre, acts als CocoRosie zijn hem al voorbijgesneld wanneer het aankomt op muzikaliteit en originaliteit. Ontgoocheling van formaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes + 19 =