Pukkelpop 2007 :: Flip Kowlier, vrijdag 17 augustus

Hoe zou het eigenlijk zijn met Flip Kowlier? "Slecht, mijn living is gestolen en mijn drie vrouwen zijn weg, dus koop allemaal mijn nieuwe plaat". De sympathieke West-Vlaming komt u vrijdagavond in de Marquee De man van 31 presenteren en toont zich een goede verkoper.

Met een woordenboek Izegems-Nederlands in de hand staat het publiek te wachten in deze geïmproviseerde verloskamer, want de nieuwe plaat ligt pas op 27 augustus in de winkels. Het is al een tijdje stil rond de band van Flip Kowlier, die het de voorbije jaren druk had met ’t Hof Van Commerce en recenter met Ex-Drummer Live. In de fik, het vorige album van dit (solo)project, dateert al van 2004.

Veel is er niet veranderd. De popachtige, volkse songs — oud en nieuw — die tijdens dit optreden passeren hebben weinig moeite om de nodige bijval te oogsten. Ook de groep bleef intact, en het hoeft geen uitleg dat een kransje op elkaar ingespeelde muzikanten een pak meer relax op het podium staan dan een nieuwe band, Kowlier op kop.

De aftrap wordt gegeven met de nieuwe single "Donderdagnacht". Uit wat we vanDe man van 31 te horen krijgen klinkt de plaat nogal nostalgisch, zoals de titel doet vermoeden. Dat wil echter niet zeggen dat de nieuwe liedjes saai of melancholisch klinken, dat zal het bisnummer "El Mundo Kapotio" — wij zetten geen geld in op de juiste schrijfwijze — bewijzen.

Toch bestaat de hoofdbrok, op een geslaagde cover van Willem Vermanderes "Lat mie mor lopen" na, uit ouder werk. "In de fik", "Bjistje in min uoft" of "Welgemeende": ze worden allemaal even vlot meegezongen, -gewiegd en –geklapt. Aan sneltempo volgen ze elkaar op, maar als de gelegenheid zich voordoet om een spitsvondige opmerking te maken laat Kowlier dit niet achterwege.

Terwijl de nieuwe plaat nogmaals wordt aangeprezen, wordt de akoestische gitaar geruild voor een elektrisch model. Het vervolg laat zich gemakkelijk raden: "De grootste lul van’t stad", Flip Kowlier in zijn meest rockende gedaante, zet met een knal een punt achter deze meer dan onderhoudende drie kwartier.

Het sabbatjaar dat Flip Kowlier nam heeft hem duidelijk goed gedaan. Hoe sterk De man van 31 integraal zal zijn, moet nog blijken, maar deze passage laat alvast veel goeds vermoeden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × een =