WERCHTER 2007: Beastie Boys :: donderdag 28 juni, Marquee

Er zijn ongetwijfeld mensen die vinden dat Beastie Boys op hun retour zijn en die dat bevestigd zien in hun recentste instrumentale album. Goed dat die er zijn, want de Marquee blijkt nu al veel te klein. Een kwartier voor het concert valt er nog net een plekje op tien meter van de tent te veroveren.

De Beasties leggen het concert zelfs tot driemaal toe stil omdat het publiek vooraan op een blik rood aangelopen sardienen begint te lijken. "Take a step back. Be nice to each other. If anyone falls, help him up", horen we Mike D zeggen en we vermoeden dat het deze avond dus wel mee zal vallen qua "Fight For Your Right To Party". Na het eerste bange kwartier lijkt iedereen echter voldoende gekalmeerd, zodat de kwajongens van middelbare leeftijd zich volledig kunnen laten gaan in een set die hun hele carrière beslaat.

Veel old skool hiphop en feestnummers, maar ook de nodige hardcore punk en jazzy instrumentals. De heren gaan al zo’n twintig jaar mee en moeten dan ook weinig moeite doen om een set vol hoogtepunten samen te stellen. Van "Brass Monkey" over "So What’Cha Want" en "No Sleep Till Brooklyn" tot "Sabotage" en "Triple Trouble": we horen nauwelijks een zwak moment. Zelfs de instrumentale jazzfunk van het nieuwe The Mix-Up is op zijn plaats. Om het publiek en de stembanden even te laten bekomen.

Bovendien zijn de raps van MCA, Mike D en Ad Rock nog steeds puntgaaf en durven ze de nodige ad-libs over onder meer Belgian waffles ertussen te gooien. Ook Mixmaster Mike doet wat van hem verwacht wordt: sneller cutten dan zijn schaduw. Tijdens "Sabotage" kegelt toetsenist Money Mark in alle enthousiasme zijn keyboard zelfs om, waarop hij het boedeltje maar op zijn rug parkeert om verder te kunnen spelen.

In de tent zal het bijwijlen best grimmig en hoogst onaangenaam geweest zijn, maar van op een veilige afstand zagen we een excellent concert van een hiphopgroep die na twintig jaar nog lang niet op zijn retour is. Een zeldzaamheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × vier =