VIRUS :: HessenHuis

Het Antwerpse Hessenhuis werd HessenHuis en wil zich positioneren als een laagdrempelig, vernieuwend platform dat ruimte biedt voor experiment. VIRUS, een tentoonstelling van jonge niet-formele kunstenaars, mag de spits van deze koersverandering afbijten.

Het is natuurlijk een beetje dubbelzinnig: street artists die hun werk tentoonstellen in een museale context. Want laten we eerlijk zijn: ook al bestempelt het HessenHuis zich als een “plek buiten het klassieke circuit van musea en galeries”, de tentoonstelling gaat uit van het Middelheimmuseum en ook qua locatie is er — met haar proper witgekalkte muren — niet veel verschil te merken met de eerste de beste galerie of museum. Toch wordt er geprobeerd om het spelletje niet geheel volgens de regels van het tentoonstellingswezen te spelen. Er is kritiek op het museale, het wordt niet zomaar overgenomen. We vinden dit onder andere in het werk van Vaast Colson. Het werk — een basgitaar vastgehecht aan een pilaar — krijgt als ‘titel’ ‘to retitle an object daily during the course of a show’ (2007). Onderaan liggen zakjes ‘titels’ met data op. Dat werk is treffend voor het geheel van de tentoonstelling. Er wordt geprobeerd elementen die typisch zijn voor Street Art te incorporeren — zo is er geen vaste en onveranderlijke opstelling. Altijd komen er werken bij, als ware de expo een work in progress. Naar analogie met hun werk in de straat, dat ook steeds evolueert, verdwijnt, vernieuwd wordt.

Daarnaast zijn er ook allerlei zaken ‘om mee te nemen’, van magneten via stickers tot posters. Dat die zaken, naast te betalen pins, catalogi en gadgets liggen die — het mag gezegd worden — niet al te goedkoop zijn, maakt de ambiguïteit van dit gebeuren enkel maar sterker. Want wat is nu eigenlijk nog het opzet en de ideologie van Street Art? Dient het nog als evocatie tegenover bepaalde maatschappelijke, politieke en sociale praktijken of als kunstkritisch orgaan, of is het gewoon een goedkoop en makkelijk alternatief om werk tentoon te spreiden voor men ermee in galerieën en musea terechtkan? Want het lijkt een hype te worden in museumland. De laatste maanden en jaren is er werkelijk een boom van tentoonstellingen rond street art en graffiti (o.a. in het Stedelijk Museum, Gemeente Museum Den Haag, Boijmans van Beuningen, BOZAR). Het inspireerde Erosie tot de installatie ‘Wegens Groot Succes Herhaald!’ (2007).

Wat het antwoord op bovenstaande vraag ook mag zijn, het pleit voor hen dat de meeste kunstenaars hun werk aanpassen aan de locatie. In plaats van hun werk op de straat klakkeloos over te nemen, wordt de uitnodiging van de locatie aangegaan om op een andere manier te werk te gaan. Ephameron is hiervan een goed voorbeeld. In ‘Secrets’ (2007) bouwt ze met behulp van grote houten panelen en zwarte plakband huizen en figuren, en dit in de typische stijl die ook in haar tekeningen terug te vinden is. Als bezoeker kan je door deze ‘stad’ wandelen en zo bestaat het werk uit verschillende dimensies. Als toeschouwer ben je kleiner dan de huizen, maar de uitgesneden figuren zijn meer dan levensgroot en ook groter dan die huizen. Bovendien is hun blik steeds afgewend of zelfs helemaal leeg en vertonen ze een expressie van schuldgevoel of ontzetting.

Influenza combineert beide ruimtes in zijn reeks ‘A Little Movement’ (2006-2007). Drie videoschermen tonen een stopmotionanimatie van gestencilde handen op verschillende plaatsen, die tot beweging lijken te komen. Een vierde scherm — ‘(Handwerpen in) Antwerpen’ — toont niets. Om dat werk te zien, moet men zelf zijn ogen in Antwerpen openhouden.

Bovenstaand voorbeeld geeft de tendens van de gehele tentoonstelling aan: een wankel evenwicht creëren tussen Street Art op straat en in een meer formele omgeving. Het HessenHuis dient daarbij zowel als toonplek als als uitgangsbasis.

Virus, HessenHuis Antwerpen, 6 mei – 29 juli 2007, gratis toegang
Deelnemende kunstenaars: Baschz (NL) – Sannah Belzer (NL) & Dries Verbruggen (B) – Vaast Colson (B) – De Klup (B) – Ephameron (B) – Erosie (NL) – Lode Geens (B) – Influenza (NL) – riaan van jaarsveldt (SA) – Joris van de Moortel (B) – Timothy Segers (B) – Dennis Tyfus (B) – Philippe Van Wolputte (B)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + 11 =