Michael Cashmore :: The Snow Abides

Zijn vorig jaar verschenen soloplaat Sleep England ging een beetje onopgemerkt voorbij, maar The Snow Abides-e.p. kan voor Michael Cashmore een kleine doorbraak forceren. Een “vocals by Antony”-sticker op de hoes verricht deze dagen wonderen.

Sleep England lag in het verlengde van Cashmores werk bij Nature and Organisation en later Current 93. Volledig instrumentaal en met een erg minimalistische bezetting wist hij een melancholische sfeer neer te zetten. Het was een tijdje geleden dat Cashmore nog eens van zich liet horen, maar sinds zijn verhuis naar Berlijn heeft hij blijkbaar meer tijd en rust gevonden om zich op zijn soloproject te concentreren. Vandaar dat minder dan een jaar na Sleep England deze The Snow Abides in de rekken ligt.

Michael Cashmore kon voor deze e.p. rekenen op de medewerking van David Tibet (Current 93) en Antony Hegarty (Antony & The Johnsons). Michael Cashmore zorgt voor de muziek, David Tibet voor de teksten en Antony neemt in drie van de vijf nummers de zang voor zijn rekening. Iedereen die Antony en zijn unieke stem een beetje kent, weet meteen waarom hij als geen ander zijn stempel drukt op The Snow Abides.

“My Eyes Open” is de instrumentale opener: een twijfelende piano bouwt met de hulp van violen en cello op naar een dramatische ontknoping. Heel filmisch, heel melancholisch en gewoon ook heel erg mooi. Op “The Snow Abides”, “How God Moved At Twilight” en “Your Eyes Close” zingt Antony, waardoor de compositie van Cashmore merkbaar wordt teruggeschroefd. En dat is ook nodig. Antony’s stem is al barok genoeg en met meer begeleiding zou deze The Snow Abides op een nieuwe plaat van Antony & The Johnsons gaan lijken.

Dat is nu niet het geval. Antony zingt net iets soberder en de teksten van David Tibet zijn ook poëtischer en minder direct dan die van Antony. “Your eyes close and I die/ Whilst others in sleep follow lambs/ I look at my hands and count the sun making another scar across my sky”, zingt Antony in het mooie “Your Eyes Close”. The Snow Abides sluit af met een impressionistisch getinte pianocompositie van Michael Cashmore die naadloos lijkt aan te sluiten bij opener “My Eyes Openen”. Zo vormt de plaat een mooi geheel.

The Snow Abides mag gerust tot het beste werk van Michael Cashmore gerekend worden, al zal deze plaat vooral in vele cd-spelers belanden omwille van de vocals van Antony. Om welke reden u dit plaatje ook koopt, 22 minuten pure schoonheid zijn gegarandeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 1 =