Dossier Les Nuits Botanique 2007

Nu het warmer wordt, mogen de festivals opnieuw schoorvoetend buiten komen. Op Les Nuits smijt de Botanique al haar zalen open en zet ze nog een tent in de tuin. Wij sorteren al even voor en presenteren u het lekkerste op het volle bord.

2 mei, Cirque Royale :: CAT POWER and Dirty Delta Blues
Haar vorige Brusselse passage liet ons lichtjes underwhelmed achter, zoals ze verloren ging in de soulrevue rond haar. Voor dit tweede Belgische optreden op een jaar tijd gaat Chan Marshall in zee met Dirty Delta Blues, een band rond gitarist Judah Bauer van Jon Spencer Blues Explosion en drummer Jim White van Nick Cave-, Dirty Tree- en Smogfaam. Dit zou wel eens de boenk kunnen zijn die er in november meer naast dan op was.

Links:
Cat Power :: You Are Free
Cat Power :: The Greatest
Live: Cat Power, 4 november 2006, AB


6 mei, Chapiteau :: STEVE REID & KIERAN HEBDEN aka FOUR TET
Met het onlangs verschenen Tongues besluiten Steve Reid en Kieran Hebden een samenwerking die vorig jaar begon met de twee delen van The Exchange Sessions. Reid, ex-werknemer van onder andere James Brown, Fela Kuti en Sun Ra geeft laptopper Hebden van weerwoord tijdens spannende improvisaties die op Domino vorig jaar al op gejuich onthaald werden. Verwacht u opnieuw aan een set met sublieme, complexe nummers die soms klinken als een oorverschroeiende kakofonie, maar ook aan momenten waarop de synergie tussen beide muzikanten de ritmes en geluidjes naar een hoger niveau tillen.

Links:
Steve Reid & Keiran Hebden :: The Exchange Sessions 1&2
Live: Black Dice + Steve Reid & Keiran Hebden + Battles, 13 april 2006, AB-Box


7 mei, Chapiteau :: SHITDISCO
Algehele idiotrie gecombineerd met een vleugje hysterie, meer zullen de heren van Shitdisco niet nodig hebben om de Botanique alle fluokleuren van de regenboog te laten zien. Denk nu niet aan de Klaxons, die eeuwige vergelijking, maar wel aan The Fall op xtc of David Bowie die zich plots bekeert tot de rave. Debuut Kingdom of Fear laat een band horen die het beste van de nineties, eighties en seventies verwerkt tot een regelrechte aanslag op de dansvloer. Geen partydrug die opweegt tegen tracks als “Disco Blood“ of “Reactor Party”. Dance Punk heet dit dan, en god, wat is heerlijk om er spastisch op te dansen.


9 mei, Rotonde :: HERMAN DÜNE
Wie Herman Düne al eens aan het werk heeft gezien weet niet alleen dat het hier om de band van de broertjes André en David-Ivar Herman Düne gaat, maar ook waaraan ze zich mogen verwachten. Enthousiaste antifolk op zijn poppiest met zowel Daniel Johnston- als Velvet Underground-invloeden. Spelen in een goeie bui op eenvoudig verzoek een uurtje extra bisnummers en hebben mede daardoor een uitzonderlijke livereputatie hoog te houden. Laatste worp Giant bewijst alvast dat les frères nog steeds in topvorm verkeren. Gaat dat zien, maakt dat mee!

Links:
Herman Düne :: Not On Top


11 mei, botanique :: NUIT BELGE
Staat er ergens in Brussel een muur die er voor zorgt dat Vlamingen hardnekkig de andere kant opkijken als de woorden “Waalse” en “scene” elkaar naderen? Geldt pour les Wallons la même chose? Naar de hel daarmee: op Les Nuits zijn we niet alleen Européens, maar ook een beetje Belgen: één avond lang, drie zalen vol, wisselen Vlaamse en Waalse groepen elkaar af met ondertussen ergens een Brusselse tussendoor. Op het menu: goed volk als Minérale, Sharko, Mud Flow, Sioen, Les Anges en The Van Jets. Bréék die muur af en pik eens een Waal mee.

Links:
Sharko :: ”het is enorm moeilijk om door die Vlaamse cultuur van zelfbevlekking te raken”
Minerale :: ”Wij proberen de Bjorn Borg van de muziek te zijn”

Sioen :: ”Ook solo moeten nummers er staan”
The Van Jets :: ”We wilden de nonchalance op plaat vatten”


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien + 3 =