De Domino-debutanten :: ”Choopchoopchoopchoopbeepbeep”

Meer en meer broeit er van alles in de Belgische ondergrond. Jawel, er ís leven naast Sioen, Absynthe Minded en Gabriel Rios. Dat ze dat ook in de AB beseffen, blijkt uit het Dominoprogramma: meer dan ooit is er heel wat lekkers van eigen bodem te rapen. We presenteren u het kruim van de bende: de Belgische Dominodebutanten.

Matamore is klein, fijn én Belgisch. Ideaal Domino-materiaal dus, en het festival wijdt dan ook een hele avond aan het Luikse label. Eén van de headliners die zaterdag is Some Tweetlove, dat er meteen een afscheidsfeestje van maakt.

goddeau: Some Tweetlove speelt voor het eerst op Domino. Wat zeg je daarvan?
Maxime Lê Hùng: "Het doet me natuurlijk heel veel plezier. Niet enkel dat Some Tweetlove speelt, maar vooral dat er een heuse Matamore Night georganiseerd wordt waarop we met alle groepen van ons label spelen! Dat is echt een mooie beloning voor ons. Ik hoop dat het indiepubliek ons label die avond zal ontdekken, want zelfs al is het al vijf jaar geleden dat we Matamore hebben opgericht, het blijft een vrij onbekend label in dit landje. Ik denk dat het een mooie avond zal worden, rijk aan emotie. Het zal immers ook het allerlaatste concert zijn van Some Tweetlove. Na zeven jaar stoppen we ermee, nu een van de bandleden is verhuisd naar Duitsland. Ik ga nu met Moufle meespelen, de vier resterende bandleden zullen een nieuwe groep vormen."

goddeau: Wat vind je van Domino in het algemeen en van het programma dit jaar in het bijzonder?
Lê Hùng: "Domino is al enkele jaren een van de beste festivals van België, van Europa zelfs. Elk jaar kan je er van de beste indiegroepen van het moment zien. Dit jaar vind ik de affiche zelfs nog straffer, met een zoals gewoonlijk bijzondere mix van bekend —Cocorosie, (the) Melvins, Daniel Johnston — en minder bekend talent zoals Larkin Grimm, Ben Frost en R.O.T."

goddeau: Welke bands wil je zelf zeker zien?
Lê Hùng: "Joanna Newsom heb ik nog nooit live gezien, dus haar ga ik dit jaar zeker meepikken; net als Deerhoof. Die heb ik vorig jaar op Rhâââ Lovely voor het eerst gezien, maar ik ben al langer fan. Hun laatste plaat, Friend Opportunity, staat bij mij al weken op repeat, ik krijg er echt niet genoeg van. Choopchoopchoopchoopbeepbeep!"

Freak folk, drones, black metal: gooi het allemaal in de pruttelende heksenketel en het bedwelmend goedje dat je dan krijgt, zal wel in de buurt komen van wat Funeral Folk-incarnatie Silvester Anfang brengt. Op Domino vieren ze mee het tienjarig bestaan van het Gentse label (K-RAA-K)³.

goddeau: Silvester Anfang speelt voor het eerst op Domino. Wat zeg je daarvan?
Steve Marreyt: "Dit is fantastisch natuurlijk, onze eerste keer op zo’n groot podium als dat van de AB (weliswaar de AB-Club, md.), dat wordt genieten. We gaan dan ook iets speciaals in elkaar steken. Er komt een extra bandlid meespelen, maar wie of wat, dat verklap ik nog niet."

goddeau: Wat vind je eigenlijk van Domino?
Marreyt: "Domino is intussen een begrip geworden, vind ik. Het durft zonder verpinken muziek uit de rand te serveren aan een groot publiek. Daar zitten vaak erg goeie dingen tussen, al hangt het er natuurlijk van af wat voor "soort" muziekliefhebber je bent. Voor kleinere bands zoals die van ons is het alvast een gouden kans om een groter publiek te bereiken. Ook de promotie via de Domino-cd is niet te onderschatten."

goddeau: Welke bands wil je zelf zeker zien?
Marreyt: "Misschien worden het er nog meer, maar voorlopig ga ik toch al zeker kijken naar (the) Melvins en naar Joanna Newsom."

Dat The Bony King Of Nowhere evenveel talent als toekomst heeft, weten we al sinds Bram Vanparys afgelopen januari helemaal alleen goddeaus vijfde verjaardagsfeestje aftrapte. Op Domino mag hij samen met rechterhand Cleo Janse (piano, tweede gitaar) het Daniel Johnston-publiek voor zich proberen winnen.

goddeau: The Bony King Of Nowhere speelt voor het eerst op Domino. Wat zeg je daarvan?
Bram Vanparys: "We kijken er enorm naar uit! Er wordt ons al de hele tijd verteld dat we moeten voorbereid zijn op een eventueel afzeggen van Daniel Johnston, waardoor ook wij als voorprogramma zouden wegvallen. Hij heeft dat in het verleden blijkbaar al eens geflikt, maar voorlopig ziet het daar gelukkig niet naar uit."

goddeau: Wat vind je van het programma dit jaar?
Vanparys: "Ik moet eerlijk toegeven dat ik het programma nog niet echt bekeken heb. Ik heb het boekje hier wel liggen hoor, ik zou dat eens op mijn gemak moeten bekijken. Ik weet wel dat Cocorosie en Joanna Newsom komen. Uiteindelijk zal ik toch proberen ongeveer de helft van de dagen te komen kijken."

goddeau: Welke bands wil je dan zeker zien?
Vanparys: "Wel, naar verluidt klinkt de nieuwe plaat van Cocorosie helemaal anders dan de vorige. Ik heb gehoord dat ze dit keer zelfs r&b spelen. Dat maakt mij heel benieuwd, dus naar hun optreden zal ik zeker wel gaan."

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − 3 =