Little Barrie :: Stand Your Ground

Little Barrie werd ooit omschreven als Jimi Hendrix die The Temptations covert. Het talent was wel aanwezig op het debuut We Are Little Barrie, de sterke songs nog niet. Stand Your Ground is een eerste stap in de goeie richting.

Wie Little Barrie is, werd duidelijk aan de hand van We Are Little Barrie (opgenomen over een reeks van 23 woensdagen bij Edwyn Collins). Het trio uit Nottinghamshire, opgetrokken rond zanger/gitarist Barrie Cadogan — de bandnaam verwijst naar zijn niet al te indrukwekkende gestalte — brengt een mix van rock, blues, soul en funk uit de jaren ’60 en ’70. Dat resulteerde in een leuk maar gemakkelijk als gepikt te bestempelen geluid.

Dan maar metal spelen was geen optie, dus ging Cadogan op zoek naar nieuwe mensen. Stand Your Ground werd in New York opgenomen met Mike ‘Prince Fatty’ Pelanconi en hiphopbisschop Dan ‘The Automator’ Nakamura achter de knoppen. Omdat de band op dat moment even zonder drummer zat, werden de slagpartijen ingespeeld door Russel Simins (John Spencer Blues Explosion), wat niet meteen een zwaktebod lijkt.

In de eerste plaats draait het natuurlijk om ‘Barrie’ zelf, een heerschap dat zich het gitaarspel aardig heeft eigengemaakt. Hij werd niet voor niets als huurling binnengehaald op tournees van Primal Scream en Morrissey. Little Barrie als project geeft hem echter de kans zelf in de schijnwerpers te staan, iets wat hem goed af gaat. Cadogan plukt zijn snaren alsof het rijpe frambozen zijn: gecontroleerd, maar ook gulzig.

Het geluid dat uit de boxen komt, is zo retro als de pest. Het aanstekelijke “Love You” betaalt ongetwijfeld huurgeld aan Bo Diddley, maar ook de andere nummers ontsnappen zelden aan de invloedsfeer van een James Brown of Jimi Hendrix. Vergelijkingen die natuurlijk niet opgaan, maar Cadogan heeft er goed naar geluisterd en dat hoor je in songs als “Bailing Out” of “Why Don’t You Do It”.

Voor het eerst horen we nu meer afgewerkte songs, waar het debuutalbum vaak de indruk gaf een langgerekte jamsessie te zijn, met goeie en minder goeie stukken. De man achter de knoppen had ongetwijfeld een invloed, “Pin That Badge” start bijvoorbeeld met wat lijkt op een old school hiphop beat. Toch wordt er af en toe nog aan de oude ziekte geleden. “Yeah We Know You” of afsluiter “Pay The Join” klinken niet bepaald geïnspireerd, op een plaat die nochtans maar een goed half uur overbrugt.

Little Barrie blijft muurvast in het verleden hangen maar zet wel een stap vooruit. Stand Your Ground biedt enkele nummers die een paar dagen in ons hoofd blijven ronddansen.

Little Barrie speelt zaterdag 10 maart 2007 in het Depot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes + 20 =