Uzi & Ari :: It’s Freezing Out

Tijdens de kortste dagen van het jaar proberen we de aanwezigheid van roodwitgeklede ventjes op gevels allerhande te negeren en zoeken we, de feestdis voortijdig achter ons gelaten, de gezelligheid van een hoofdtelefoon op om weg te dromen bij It’s Freezing Out.

Heelder studies zouden er gemaakt kunnen worden over het fenomeen van gelijkenissen van geluiden. Zo bestaan er bootlegopnamen van R.E.M. waarbij het lijkt of het publiek constant aan het applaudisseren is terwijl het in werkelijkheid de slagregen is die neerkomt. In Uzi & Ari’s "Soggy Snow Shoes" hoorden we, ondanks de titel, eerst marcherende laarzen die heel hard deden denken aan "Glósóli" van Sigur Rós. Tot iemand ons fijntjes op de titel van het nummer wees en we er ons van bewust werden dat Uzi & Ari op It’s Freezing Out zo dicht bij Sigur Rós aanleunt dat we dingen beginnen te horen die er helemaal niet zijn, ongeacht overduidelijke hints in titels.

Op voorganger en debuut Don’t Leave In Such A Hurry was Uzi & Ari nog mijlenver verwijderd van de aan Sigur Rós verwante sfeervolle rock zoals die op It’s Freezing Out te horen is. Op hun eersteling wierp de band rond Ben Shepard zich nog op als trouwe volgelingen van Mogwai.

Hoewel best een aardige plaat, was de originaliteit toen tamelijk ver zoek, een probleem dat nu grotendeels van de baan blijkt te zijn. De invloeden mogen dan nog steeds zeer herkenbaar zijn, de Amerikanen valt op dit album geen kopieergedrag te verwijten. Dat het allemaal zeer herkenbaar is, zie je, gezien de kwaliteit van het werk en de periode van het jaar, graag door de vingers. Er is elders immers zo veel grotere ellende op de wereld.

"Trainwreck" is het enige nummer waarbij we even getwijfeld hebben. Letterlijk dan, omdat het leek alsof iemand ongezien It’s Freezing Out vervangen had door Thom Yorkes The Eraser. De ritmes, de gebroken elektronica, de stem van Sheppard, ze lijken allemaal uit Yorkes universum te komen. Gelukkig maakt de plaat met "Asleep In Armor" vervolgens een serieuze bocht en ben je weer veilig in het universum van Uzi & Ari, waar het echt lijkt te vriezen en de muziek een behaaglijke warmtebron vormt.

Wat dat betreft is "Tiny House" helemaal een pareltje en een licht in de duisternis. Het broze nummer klinkt even sober als mooi en dat is ook in de eenvoudige en fascinerende video te merken: amateurbeelden van een meisje waar op hoogst amateuristische wijze digitale effecten aan toegevoegd zijn, that’s it. In andere omstandigheden reden genoeg om meewarig het hoofd te schudden, maar hier lijken de puzzelstukjes op hun plaats te vallen en word je er bijna melancholisch van.

Wanneer in "Influenza" de band helemaal de tijd neemt voor een mooi, breed uitwaaierend nummer, smelten de laatste restjes twijfel als sneeuw voor de zon. Heel rustig, bijna nieuwsgierig naar wat mogelijk is, zoekt Uzi & Ari zijn weg door de song die net geen epische proporties aanneemt. Vooral die nieuwsgierigheid, die op het hele album in meer of mindere mate aanwezig is, maakt dat It’s Freezing Out heel spontaan klinkt en een sfeer van winterse verwondering over zich heeft, als een goedlachse kleuter die voor het eerst in een sneeuwbui terecht komt.

Dat we daarbij, bijvoorbeeld in "Mountain/Molehill", al eens tegelijk aan Arcade Fire én The Postal Service moeten denken, is een prestatie te noemen. Zelfs al kun je soms muziekquizgewijs de invloeden van Uzi & Ari benoemen, zolang de platen het niveau van It’s Freezing Out blijven aanhouden, staan wij onvoorwaardelijk achter de band.

Uzi ari speelt 7 februari 2007 in Le Recyclart (Brussel) en op 17 februari 2007 tijdens Music In Mind (Brugge)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × een =