Eindejaarslijstje 2006 van Philippe Nuyts

Een jaar waarin de oude fietsen vooraan in het peloton reden. Waarover werd gemauwd dat het zo’n grijs, veilig en weinig verrassend muziekjaar was. Maar waarvan het nóg moeilijker was dan de voorgaande jaren om er slechts tien platen uit te kiezen, want de lat werd geruisloos hoog gelegd. Zodus:

  1. Johnny Cash :: American V – One Hundred Highways Veruit de meest intense, beklijvende, ontroerende, openhartige plaat in jaren. Het ultieme testament van Cash en het orgelpunt van de American-reeks, nog meer dan ooit een van de strafste platenreeksen ooit. Hoe onbeschrijflijk ook, dit mag de laatste in het rijtje zijn, fabuleuzer kan haast niet meer.
  2. Damien Rice :: 9 De beste plaat van het jaar door een levende .9 haalt voor het overgrote deel het niveau van O, wat al een krachttoer op zich is. Twee meesterwerkjes die het definitieve antwoord bieden op de vraag hoe mooi melancholie kan zijn. Gebroken liefdes dienen dan toch nog voor iets.
  3. Blof :: Umoja Met voorsprong dé boeiendste en beste Nederlandstalige plaat van het jaar door een van de boeiendste en beste Nederlandstalige bands van de afgelopen twintig jaar. Wie dertien verschillende culturen moeiteloos kan doen samensmelten met de onze door middel van zúlke sterke songs, speelt buiten categorie in ons taalgebied.
  4. Joanna Newsom :: Ys Zelden meegemaakt hoe geduld zo’n mooie beloning kan opleveren. Eerst irritatie, dan goedkeurend gemompel, gevolgd door her en der kippenvel en nu gewoon een onmisbare, onaards mooie plaat. Een van dé releases waar 2006 om zal herinnerd worden en zonder twijfel de boeiendste en meest bevreemdende luisterervaring.
  5. Frank Boeijen :: AS Meer dan 20 nieuwe songs op een plaat zonder dat er ééntje teveel op staat. AS bevat mee van het beste dat Boeijen ooit geschreven heeft en het beste dat Boeijen solo uitgegeven heeft, dat wil wat zeggen. Meesterlijk, en een van de essentiële Nederlandstalige releases van het jaar.
  6. Morrissey :: Ringleader Of The Tormentors ”There is no such thing in life as normal”, liet hij een kinderkoor mee schreeuwen op deze plaat, die qua impact en genialiteit You Are The Quarry niet evenaart, maar een van de beste singles van het jaar (“You Have Killed Me”) bevat en fantastisch geproducet is door Tony Visconti.
  7. Tom Waits :: Orphans Een fantastisch alternatief overzicht van de verschillende gedaantes van Waits. Nu eens smalend en weemoedig raspend, dan weer venijnig en spuwend schurend — as always, maar dan op songs die bijwijlen tot het beste behoren dat hij ooit heeft opgenomen.
  8. Muse :: Black Holes And Revelations Muse verkent enkele nieuwe wegen, maar blijft zijn eigen theatrale, muzikaal bijwijlen geniale zelf. Een van de zovele zekerheden dit jaar, en maar goed ook.
  9. Neil Diamond :: 12 Songs Een van de oude fietsen van het jaar. Rick Rubin zette het stuur recht, pompte de banden op en blinkte het kader op. Diamond schittert weer zijn naam waardig met enkele fantastische songs en een ijzersterke productie. Rubin did it again.
  10. Sophia :: Technology Won’t Save Us Robin Proper-Sheppard tekent sowieso al voor de imposantste openingstrack van het jaar en levert zoals in elk jaar dat hij een plaat uitbrengt mee van het mooiste van dat jaar af. Een verkillend mooie plaat, en zo hebben we er nodig in deze barre tijden.

Haalden voorts nog het mooiste en het beste in 2006 naar boven ::
11. Twilight Singers :: Powder Burns 12. Leya :: Watch You Don’t Take Off 13. Tool :: 10.000 Days 14. Isobel Campbell & Mark Lanegan :: Ballad Of The Broken Seas 15. Merz :: Loveheart 16. Placebo :: Meds 17. Pearl Jam :: Pearl Jam 18. Thom Yorke :: The Eraser 19. Bob Dylan :: Modern Times 20. Red Hot Chili Peppers :: Stadium Arcadium

En toch ook een meer dan eervolle vermelding voor deze platen, want wat was 2006 weer geweest zonder hen?
21. Henny Vrienten :: Nacht, de soundtrack 22.The Veils :: Nux Vomica 23.Morning Runner :: Wilderness Is Paradise Now 24.Archive :: Lights 25.Thé Lau :: Tempel der Liefde 26.Mogwai :: Mr. Beast 27.The Longcut :: A Call And Response 28.Maximilian Hecker :: I’ll Be A Virgin, I’ll Be A Mountain 29.Stuart A. Staples :: Leaving Songs 30.Cat Power :: The Greatest

Mee van de mooiste en bijwijlen historische momenten van het jaar beleefd op concerten van Pearl Jam (Sportpaleis), Morrissey (AB), Nick Cave (Elisabethzaal), Blof (Vooruit), Tool (Vorst), Muse (Sportpaleis) en Craig Armstrong (Filmfestival Gent).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × een =