Eindejaarslijstje 2006 van Joris Peeters

Wanneer 2006 zijn laatste dagen uitblaast, weten we het: weer tijd voor het L-woord. Ondanks wekenlange herhalingsoefeningen en geheugenopfrisserij blijft dit kunstje een momentopname, dat is ook nu niet anders. Op muzikaal vlak was 2006 een kalm jaar. Niet dat er weinig goed onze oren bereikte, integendeel. Maar de beste liedjes waren vaak diegene die ons rustig achterover lieten leunen, of ons dichter bij de radio deden schuiven om ingefluisterd te worden. Worden we oud? Natuurlijk niet, we weten gewoon wat mooi is!

  1. Johnny Cash :: A Hundred Highways De meester trekt de kar dit jaar. Het beste werd als laatste gehouden in de American reeks, dit is een nalatenschap om absoluut te koesteren.
  2. Josh Ritter :: The Animal Years De pen van Ritter heeft tanden en klauwen gekregen. Mooie liedjes met inhoud: beauty and brains!
  3. M. Ward :: Post-War Ingetogen en voorzien van een eigen stempel. Meneer Ward maakt de prachtige liedjes die we bedoelen in de inleiding. “Poison Cup” alleen al koste ons drie nieuwe repeatknoppen.
  4. Beirut :: Gulag Orkestar Een Amerikaan die ons Balkanpop met een dessertlepeltje voedt. Tevens het bewijs dat gitaar, bas of drum geen elementaire instrumenten zijn om leuke muziek te maken.
  5. Archive :: Lights Koninginnenrit is de titeltrack die bijna twintig minuten als een bot mes door merg en been snijdt, maar ook de meeste andere songs weken meer los dan een fles Dreft.
  6. Trentemoller :: The Last Resort Het past misschien niet echt in de rest van deze lijst, we hebben het wat laat ontdekt en alle nummers zijn niet even essentieel, maar dit is gewoon de electronicaplaat van het jaar.
  7. Tool :: 10000 Days Akoord, niet de beste plaats van Tool, maar luister nog eens, hoor dan de nummers live, en je weet ook dat dit vakmanschap niet uit ‘De Lijst’ te houden valt.
  8. Jeffrey Foucault :: Ghost Repeater Nog altijd een van de meest spotlightmissende singer songwriters. Ghost Repeater is weer een reden extra waarom u hem gisteren als moest leren kennen.
  9. Yeah Yeah Yeahs :: Show Your Bones De garage werd een parking. Met dit plaatje blijven de YYY’s hun roots trouw maar spreken ze een breder publiek aan, en dat verdient Show Your Bones ook.
  10. Tom Waits :: Orphans Drie welomlijnde luikjes van een andere meester. Naar stemming af te spelen of gewoon alledrie na elkaar: geen mens die hier niets geweldigs tussen vindt.

U blijft nog even? Graag, er liggen hier nog wat eieren die kwijt moeten. Nog eens tien platen (in willekeurige volgorde) die weliswaar de dure plaatsjes niet gehaald hebben, maar zonder twijfel de moeite zijn om op zeer regelmatige basis gedraaid te worden:

Mark Lanegan & Isobel Campbell :: Ballad Of The Broken Seas, The Veils :: Nux Vomica, TV On The Radio :: Return To Cookie Mountain, Tim Easton :: Ammuntition, Johnny Cash & June Carter :: Duets, Guillemots :: Trough The Windowpane, Howe Gelb :: ‘Sno Angel Like You, Portastatic :: Be Still Please, Arctic Monkeys :: Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not, Joan As Police Woman :: Real Life.

Live het meest genoten van Tool (Vorst), Jimi Tenor (Het Depot), Pearl Jam (Sportpaleis) en Mew (Pukkelpop) en geweldig goed geamuseerd met de Flaming Lips (Vooruit), Dan Sartain (Lintfabriek) en Goose (De Kreun).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 16 =