Eindejaarslijstje 2006 van Jan Bleyen

Ook ik overleefde het bestaan in 2006, en de aanwezigheid van enkele muzikale reddingsboeien is daar wellicht niet vreemd aan. Hoewel mijn aanschaflijst van het afgelopen jaar hoofdzakelijk uit oudere meesters en meesteressen bestond, zijn de volgende tien voor mij de boeiendste nieuwtjes uit het jaar van de hond:

  1. Mastodon :: Blood Mountain Avant garde-metal, geschifte boel, weirde rock-’n-roll, hoe je het ook wil noemen, Blood Mountain was ongetwijfeld de meest uitdagende en tevens de meest belonende plaat van 2006. Mastodon kleurt naar volle lust buiten alle lijntjes en heeft zich zo in de tabel der legenden ingeschreven.
  2. TOOL :: 10,000 Days Voor velen wellicht een bijzonder teleurstellende plaat, maar voor mij alleszins niet. 10,000 Days werd door menige liefhebber geslachtofferd op te hoge verwachtingen, maar is gewoon de volgende Toolplaat geworden. Meer kan en moet dat niet zijn voor een tweede plaats.
  3. Tom Waits :: Orphans Veel mooie, droeve, bizarre verhaaltjes uit Uncle Tom’s cabin. Als Waits een garageverkoop houdt, overstijgt die nog steeds de kwaliteit van de gemiddelde Sotheby’s veiling. Waardig oud worden kan. Waardig uitverkopen ook.
  4. Isobel Campbell & Mark Lanegan :: Ballad of The Broken Seas Ochtendkoffieplaat van het jaar. Ook nachtwerkkoffieplaat van het jaar trouwens.
  5. Slayer :: Christ Illusion De typische Slayerplaat waar eenieder al enkele jaren op aan het wachten was. De geblutste mystieke woordspelingen en mindere zangtalenten van Tom Araya nemen we er traditiegewijs graag bij, zeker nu de monstergroove van Dave Lombardo terug in het pakket zit. SLAYOOOOHR!
  6. Lamb Of God :: Sacrament Sacrament kan dan wel niet over de gehele lijn overweldigende snedigheid van voorganger Ashes Of The Wake behouden, maar is wellicht de meest overtuigend brutale moderne straightforward metalplaat van het jaar. Lamb Of God heeft de fundamenten gelegd voor een topplaats in het metalfirmament van het komende decennium.
  7. Amenra :: Mass III Granaten en mortierenmetal uit de vaderlandse klei. Amenra brengt vleesgeworden ontlading, veldslagenmuziek, agressieve tederheid.
  8. Katatonia :: The Great Cold Distance Weinig bands weten op een zo geslaagde en authentieke wijze zoveel melodische pracht te combineren met zware distortionuitbarstingen en een overheersende melancholie. Katatonia is wat mij betreft een van de meest miskende bands op deze aarde.
  9. The Mars Volta :: Amputechture In september opzij gelegd wegens eerder teleurstellend, maar in december heropgepikt wegens toch weer verre van slecht. Met wat meer zelfcensuur en ademruimte zouden de jongens van The Mars Volta zichzelf en hun fans waarschijnlijk nog hoger kunnen laten trippen, maar de Voltaanse excreties blijven op zich fantastische muzikale avonturen.
  10. Peeping Tom :: Peeping Tom Patton gooit zichzelf alweer op meesterlijke wijze in de crossover. Peeping Tom lijkt sporadisch op de hiphop-versie van Faith No More, maar draagt stiekem ook heel wat Mr. Bungle met zich mee. De enige plaat met een hop die me in 2006 kon interesseren.

Meest genietbare concert van 2006: Mastodon/Tool in Vorst Nationaal.

Meest genietbare, soms zelfs verstommende concertdvd’s van 2006: U2 :: Zoo TV, Porcupine Tree :: Arriving Somewhere…, Pink Floyd :: Pulse.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 2 =