Oxford Collapse :: Remember The Night Parties

Feelgoodrock hoeft niet altijd sullig en godsdienstig geïnspireerd te zijn. Oxford Collapse pikt de draad op waar Weezer die goed tien jaar geleden liet liggen en serveert op zijn nieuwe plaat onweerstaanbare deuntjes waarop het heerlijk je onschuld verliezen is.

In je zwembroek aan de rand van een waterloop pissen waar je vervolgens met een veel te klein bootje op gaat varen. Daarna in de zon liggen, goedkope cola drinken tegen de hitte, maar bij gebrek aan voorzorgen tegen de brandende zon knalrood zijn tegen dat je, met behulp van benzine want dat geklooi met zipblokjes is voor softies, de barbecue aansteekt en het vervolgens op een zuipen zet: de doorsnee zomerdag als je op een leeftijd bent dat zomers nog zomers zijn en je spontaan stommiteiten kan begaan zonder dat er al te veel heisa rond gemaakt wordt. Remember The Night Parties, de nieuwe van het New Yorkse Oxford Collapse, baadt volledig in die sfeer van onbezonnen zomers waarbij de enige limiet op het vertoon van onnozel, plezierig gedrag schuilt in een eventuele betrapping door een passerende politiepatrouille.

’I kissed your sister and made her cry’ zingt frontman Dan Fetherston in "Loser City" en sluit daarmee aan bij platen zoals ze in de jaren negentig gemaakt werden door Weezer en Presidents Of The USA. In "For The Khakis And The Sweatshirts" gaat Oxford Collapse zelfs een stapje verder door de (gespeelde) naïviteit waar voornoemde groepen in hun beginjaren in grossierden overboord te kieperen en te vervangen door dromen over een glamoureus leven met criminele trekjes, uiteraard inclusief vlucht over de Mexicaanse grens. Als de wereld grimmiger wordt, dan is dat in de feelgoodrock niet anders.

Muzikaal tapt Oxford Collapse niet uit een vernieuwend vaatje. Voorganger A Good Ground of debuut Some Wilderness — die laatstgenoemde werd uitgebracht toen de band zichzelf nog als een lichtelijk ontspoorde grap zag — deden dat evenmin en toch wisten deze platen een snaar te raken. Remember The Night Parties moet qua aanstekelijkheid helemaal niet onderdoen voor deze platen, integendeel. De heerlijke gitaarriff waarop "Please Visit Our National Parks" drijft, maakt dat je het nummer eindeloos op repeat wil gooien, al was het overigens maar om te achterhalen of Fetherston in dit feelgoodnummer werkelijk ’Owiejowio’ zingt of misschien toch ’Go learn your geography’?

Remember The Night Parties is de vrolijke nonsensplaat die Weezer nooit gemaakt heeft. Dat er hier en daar een serieus moment binnenglipt zonder dat je het eigenlijk doorhebt, blijkt het geheime wapen van Oxford Collapse te zijn. Hoewel je bijna zeker weet dat de muzikanten schouderophalend hun platen inspelen, bezitten ze toch die gedrevenheid die alle twijfels over de oprechtheid waarmee ze muziek maken wegneemt, iets dat bij zogenaamd serieuze groepen net iets te vaak ontbreekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 + 7 =