Cat Power & The Memphis Rhythm Band :: 4 november 2006, AB

Ze heeft haar leven opnieuw op de rails gekregen, en met de steun van een band vol levende legendes slaagt Cat Power er tegenwoordig in een song live tot een goed einde te brengen. En toch bleef het maar de vraag of een full soulrevue-behandeling de breekbare liedjes van de zangeres wel ten goede kwam. Het antwoord voor een uitverkochte AB was niet helemaal éénduidig.

Cat Power — née Chan Marshall — draagt een lange geschiedenis van abominabele en geaborteerde concerten met zich mee. Halverwege huilend op de vloer van de zaal gaan liggen, stomdronken er niet in slagen ook maar één song af te werken,… een optreden van Cat Power bijwonen had vaak meer weg van ramptoerisme dan van muziekliefhebberij.

Dat was ook zo toen ze drie jaar geleden in de Botanique het puike You Are Free kwam voorstellen. Drie uur lang schutterde een Marshall stoned en dronken doorheen haar set vol halverwege afgebroken nummers, aanzetten tot covers ("kent iemand de tekst van "Fell In Love With A Girl" van de White Stripes?") en andere plaspauzes. Dat viel nog mee, in vergelijking met de verhalen over andere optredens vol passief-agressief gedrag, tot en met het beledigen van het publiek toe.

Maar dat behoort dus tot het verleden. Ze onderging een ontwenningskuur en voor The Greatest, dat begin dit jaar verscheen, kreeg ze de steun van Al Greens voormalige backingband die haar songs van een mooi soulvol jasje voorzagen. Niet langer zat Cat Power ongemakkelijk in haar vel en moest ze vluchten in alcohol en tranen, voorzichtig leek ze iets van zelfvertrouwen ontwikkeld te hebben.

De tournee samen met de Memphis Rhythm Band gaat verder op het élan van die laatste plaat. Als een echte soulrevue met strijkers, blazers, en twee volumineuze achtergrondzangeressen wordt het hele geluid nog wat meer opgeblazen. Het tekent voor een indrukwekkende, professionele Show, maar ergens in al dat geweld gaat Chan Marshall zelf wat verloren. Ze is geen Norah Jones of James Brown, die het van slick showmanship moeten hebben, en wanneer haar backingvocalisten zich roeren, houdt haar stem nauwelijks stand.

Marshall blijft een bevreemdend figuur op het podium. In plaats van zich te verbergen achter haar haar, trotseert ze nu het erg idolate publiek met bizarre pasjes en bewegingen. Nog steeds leeft ze teruggetrokken in haar eigen wereldje, hoewel ze de interactie met het publiek niet echt schuwt.

Eigenlijk komt Chan Marschall pas echt op de proppen in het solo-halfuurtje halverwege de set. Zonder al die toeters en bellen, met een Cat Power afwisselend alleen achter de piano of op gitaar, is er eindelijk iets persoonlijk te horen, met onder andere een eigenzinnige versie van "House Of The Rising Sun". Publieksfavoriet "I Don’t Blame You" kan er ook van af, net als een prachtig "Wild As The Wind" en "Naked If I Want To".

Solo raakt ze echter nog steeds de weg kwijt, zo blijkt na een half uurtje, en de band komt haar verlossen van een eindeloos meanderend nummer: het is tijd voor de finale, waarbij de Soulrevue van daarnet helemaal voor stomende en groovende machine speelt. Een quasi-onherkenbare mix van "Nude As The News" en "Crossbone Style" wordt ingezet, het is de opmaat naar een daverende finale waarin "(I Can’t Get No) Satisfaction" wordt gepaard aan "Crazy" van Gnarls Barkley.

Dit was een perfecte Amerikaanse Show, op en top vakmanschap. Maar helaas ook eentje die muzikaal de persoonlijkheid van Cat Power niet tot haar recht liet komen. Waar op plaat het autobiografische "Lived In Bars" pakkend is, worden de arrangementen live zo dik aangezet dat de lading haar kracht verliest. In plaats van de songs kreeg de inkleuring hier de bovenhand.

Het simpele feit echter dat Chan Marshall er stond in de AB en een vlekkeloze show afleverde, is op zich al een overwinning. Dat haar groep vol legendes de ervaring en het geduld heeft om haar op haar gemak te stellen, viel op. We kunnen alleen maar hopen dat ze bij een volgende passage een middenweg vindt en een iets minder onpersoonlijk optreden geeft. Het komt wel goed met Cat Power.

DE FOTO’S

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + vijf =