PUKKELPOP 2006 :: Yeah Yeah Yeahs, zaterdag 19 augustus, Marquee

Donkere wolken pakken zaterdagavond samen boven het festivalterrein, maar het oog van de storm bevindt zich boven de Marquee. De doortocht van Yeah Yeah Yeahs over het Europese continent kent weinig genade: ook Pukkelpop moet eraan geloven.

Als voorsmaakje werd eerder dit jaar het album Show Your Bones losgelaten, een dijk van een plaat die tal van eindejaarslijstjes zal halen. De verwachtingen liggen dan ook hoog: het zou niet de eerste keer zijn dat een groep de chemie live niet kan overbrengen en door de mand valt. Yeah Yeah Yeahs hebben echter geen manden bij, alleen een kooi, en daarvan staat de deur wagenwijd open.

Uit die kooi kruipt een band onder leiding van Karen O, bijgestaan door Imaad Wasif, die live als tweede gitarist fungeert. De frontvrouw verschijnt gesluierd op het podium, maar gooit die tijdens opener "Turn Into" samen met alle schroom van zich af. Ze kruipt, spuwt, danst, en trekt Spinal Tap-gewijs een keyboard tegen de grond: Karen O is niet te stoppen.

Hoewel de band nog maar twee platen heeft, lijkt het wel of Yeah Yeah Yeahs een best of optreden geven. Kleppers als "Gold Lion" en "Phenomena" worden al in het eerste deel van set afgewerkt, en bij haast elk nummer dat de groep inzet, slaakt het publiek een kreet van herkenning. Faut le faire.

Het oudere werk, dat erom bekend staat compromislozer en harder te zijn, is minder aanwezig maar wordt niet vergeten. Tijdens "Pins" steekt Karen O de microfoon tussen de tanden en beide handen in de lucht, terwijl keelklanken door de Marquee daveren alsof Thor er zich in hoogsteigen persoon mee komt bemoeien. Geen stem om weidse horizonten mee te bezingen, maar wel efficiënter dan een sloophamer.

Halfweg het optreden wordt het publiek een moment gegund om naar adem te happen. "Art Star", dat aan een resem liefjes en sympathisanten wordt opgedragen, en het akoestische "Maps" tonen dat de groep het niet alleen van adrenaline moet hebben, maar ook met rustiger werk de vlam brandend kan houden, al wordt over dat vlammetje al snel weer een paar liter kerosine gekapt.

Wie na bijna drie volledige dagen Pukkelpop nog wat jus in de benen heeft, is die na de finale van dit optreden ook kwijt. "Rich", "Y Control" en een langgerekte versie van "Date With The Night" zuigen het laatste beetje energie eruit. Wij hopen in ieder geval op een nieuwe date met Yeah Yeah Yeahs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 − drie =