PUKKELPOP 2006 :: TV On The Radio, vrijdag 18 augustus, Club

Aargh, Keane, die softe Coldplay-pastiche, en nog een uur te gaan voor Massive Attack, wie speelt er nu? Mmm, even kijken: Rolando in de Dance Hall en TV On The Radio in de Club. TV On The Radio, die krijgen voor hun nieuwe plaat Return To Cookie Mountain toch zo’n lovende recensies? Welk soort muziek spelen die mannen? Geen idee, even kijken wat de Humo zegt: ’Motown noise’. Vooruit, naar de Club dan maar.

De New Yorkse hipsters van TV On The Radio, een groepje stoere intellectuelen in strakke T-shirts, beginnen met “Wrong Way”, eveneens openingstrack op hun eerste langspeler Desperate Youth, Blood Thirsty Babes. Voor velen in de goed gevulde tent blijkt de afslag naar de Club ook een wrong way. De trommelvliesverscheurende en moeilijk verteerbare experimentele rock van de heren beantwoordt allerminst aan de verwachtingen van de nietsvermoedende liefhebbers van de betere easy listening. Terwijl die laatsten de vlucht nemen, worden de volhouders beloond met een beetje meer Lebensraum en een schitterend optreden als toemaatje.

De groep plukt de hoogtepunten uit zijn beide albums en smijt ze in een smerige, energetische set. Op “Wash The Day” wordt een ruwe muur van noise opgetrokken waar zanger Tunde Adebimpe (in een ander leven ook acteur) doorheen zingt en brult met zijn schitterende (soul)stem. De imposante Kyp Malone, een soort Afro-Amerikaanse versie van Danny Verbiest, levert de tweede stem in het hypnotiserende “Dreams”, terwijl de frontman over het podium stuitert en zich rond gitarist David Andrew Sitek krult.

TV On The Radio heeft geen bekend in het oor liggende singles, daarvoor zijn de teksten te verward poëtisch en is de muziek een te complexe avant-gardistische en moeilijk te beschrijven mix van elektronica, noise en blues. Met het rustigere, emotionele “Dirtywhirl” komt de groep het dichtst in de buurt van een meezinger. U houdt het in de tent bij een bezeten meeknikken van wat het refrein moet zijn. Slotnummer “Staring At The Sun” ten slotte pulseert het optreden naar een orgelpunt. De afsluiter in de Club is voor velen een verrassende ontdekking van een terechte hype.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf + twaalf =