Slayer :: Christ Illusion

"Waarom is andere metal zo saai?" vroeg een collega onlangs toen hij Slayers magnum opus Reign In Blood ontdekte. We hebben er geen idee van of het komt door de competitie of enkel door Slayer zelf, maar de band heeft nu eenmaal altijd een aparte plaats ingenomen in de metalgeschiedenis. Met zijn negende langspeler zal daar geen verandering in komen, want de band klinkt nog steeds indrukwekkend brutaal.

We moeten er geen doekjes om winden: het draait bij Slayer om geweld. In 1986 namen ze met producer Rick Rubin een album op dat getuigde van zo’n viscerale furie dat het tot op vandaag ongeëvenaard blijft. Daarna werd er soms geëxperimenteerd, maar echte wijzigingen zouden nooit doorgevoerd worden. Slayer staat voor de gebrulde voordracht van Araya, de monsterriffs en hysterische solo’s van Hanneman en King en het bombardement van drumbeest Lombardo. De voorbije twintig jaar sloofden troonpretendenten zich uit om sneller en gecompliceerder te spelen (wat hen soms lukte), maar zelden slaagt een band erin om botte kracht aan gemene focus te koppelen zoals Slayer dat doet. Het helpt dus te beschikken over een psychopatisch kantje. Voor de non-believers is dit lawaai ware gruwel, maar als u op zoek bent naar een primaire kick en — zoals Henry Rollins ooit zei over Fun House — "an album so fierce it makes you want to kill", dan bent u bij Slayer aan het juiste adres.

God Hates Us All (2001) was hun meest bezeten plaat sinds Reign In Blood, en die onmenselijke aggressie wordt ook ontketend op Christ Illusion. Zoals de titel en single ("Cult") al suggereerden, wordt er weer aardig van leer getrokken tegen het bekende stokpaardje: godsdienst, en de ellende die het met zich meebrengt (oorlog, religieuze vervolging, manipulatie). Ouwe getrouwe Satan mag dan wel bij naam genoemd worden, het is duidelijk dat voor Slayer true evil vooral te zoeken is binnen de georganiseerde religie. Naar goede gewoonte kunnen heel wat lyrics op dijengeklets onthaald worden ("Visions of decapitation / my mental masturbation" is een mooie, net als "Beware the cult of purity / infectuous imbecility / I’ve made my choice: six six six"), maar wie het op die manier bekijkt, heeft het niet begrepen. Slayer is op zijn best als de band fout is. En hard. Loeihard. Zoals op Christ Illusion

Zowat de helft van het album kwalificeert zich moeiteloos voor de categorie meest energieke songs die de band ooit opnam. Opener "Flesh Storm" (een metafoor voor uiteengereten lichamen bij zelfmoordterrorisme) is vintage Slayer: beestachtig wild, snel en bruut, maar uitgevoerd met dodelijke precisie. Het is er allemaal: Araya’s maniakale preek (geweldig hoe hij aanheft met "Take a deep breath…" en vervolgens de machine definitief op gang brengt), de afwisseling van uitzinnig opgefokte en mid-tempo riffs en de hardcore-invloeden. Tracks als "Catalyst" (hou die op hol geslagen trein maar eens tegen), het paranoiafestijn "Consfearacy" (jaja) en "Black Serenade" vegen de vloer aan met zowat alle extreme metal die we de voorbije jaren te horen kregen. "Cult" bevat een reeks slogans ("Religion is hate, religion is fear, religion is war…" etc.) waar je vooral niet te veel bij mag nadenken, maar de zorgvuldige opbouw toont Slayer nog maar eens in grote vorm.

Bij een eerste beluistering lijkt het eenheidsworst, maar meerdere beluisteringen geven prijs dat ook dit album z’n afwisseling en kleine experimentjes kent. Zo zijn het vreemde ritme van "Skeleton Christ", de afwisseling van malende vleesmolen en strakke salvo’s in "Eyes Of The Insane", en de hortende riffs van "Jihad" voorbeelden van in het geniep buiten de lijntjes kleuren. Het ziekelijk slepende gebeuk van "Catatonic" zorgt dan weer voor een mooi (ahum) contrast. Laat het duidelijk zijn: als u er vroeger niks aan vond, zal dat nu niet veranderen, maar als u bij het horen van het woord "metal" net als wij meteen een bloederig ’SLAYER’ op uw netvlies ziet verschijnen, dan wordt het een feest, want Christ Illusion stelt nog maar eens orde op zaken in Metalland, en dat werd verdomme tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 + zestien =