The Spirit That Guides Us :: We Are Under Reconstruction Part 1

Na een half decennium fijne platen en memorabele optredens denkt The Spirit That Guides Us er nog lang niet aan zijn fans uit te hongeren. Met een plaat vol b-kantjes, remixes en live versies, maar bovenal een hoopvolle titel als We Are Under Reconstruction Part 1 laat het internationale emocoregezelschap de fans vol verlangen uitkijken naar wat er nog komen moet.

The Spirit That Guides Us is altijd een zeer interessante groep geweest. Voor wie de ep 24 Winters net iets te sfeerscheppend klonk, viel er nog wel altijd wat plezier aan het tweepolige The Sand, The Barrier of aan het zeer toegankelijke North And South te beleven, al zou The Spirit That Guides Us voor de alternatieve allround popliefhebber wel altijd een band blijven die zijn nieuwsgierigheid met de regelmaat van de klok kon blijven prikkelen.

We Are Under Reconstruction Part 1 gaat in op de verschillende etappes die The Spirit That Guides Us totnogtoe heeft afgelegd, en geeft op die manier een mooi overzicht van hoe de band er al die tijd in is geslaagd een boeiende groep te blijven. Daarbij wordt beter niet gelet op de volgorde van het songmateriaal op de plaat: "Save The Best For The Last" als opener en "It’s Just How Things End" als afsluiter zijn uiteindelijk maar afleidingsmanoeuvres die We Are Under Reconstruction Part 1 toch nog een beetje het uiterlijk van een échte plaat moeten geven.

Uiteindelijk is het dat niet en hoeft het dat ook niet te zijn, aangezien men The Spirit That Guides Us in de eerste plaats toch niet via We Are Under Reconstruction Part 1 hoort te leren kennen. De plaat is uiteindelijk maar wat extra voer voor de fans. Zij kennen de evolutie van The Spirit That Guides Us, weten dat het metalkeffertje op North And South een kleinere rol dan op The Sand, The Barrier kreeg toebedeeld, en kennen At The Close Of Every Day, het project van de drummer dat tegenwoordig aan implosieve pareltjes van het type "What If Oslo Really Failed" onderdak verleent. Daarmee weten de fans alles wat zij horen te weten om het songmateriaal van We Are Under Reconstruction Part 1 blindelings op een tijdslijn te kunnen plaatsen.

Niettemin is We Are Under Reconstruction Part 1 voor de die hard fans wel degelijk een must have. Het zou voor hen zonde zijn om songs als "Save The Best For The Last", "The Tune" en "The Vow To Change" niet in huis te hebben. Het zijn songs die in de overgangsfase tussen The Sand, The Barrier en North And South zitten, en dat is uiteindelijk de fase die de setlists van de huidige optredens bepaalt. Het zijn ook zeer herkenbare songs, die iedereen die de groep ooit op een podium aan het werk heeft gezien zeker bekend in de oren moeten klinken.

Het is trouwens niet helemaal ondenkbaar dat ook de niet-ingewijde luisteraar dankzij We Are Under Reconstruction Part 1 voor The Spirit That Guides Us zou vallen. Zo worden de uitstekende nieuwe songs en de b-kantjes op de plaat gecounterd door mooie live versies van een paar van de bekendste en meest herkenbare songs van The Spirit That Guides Us, namelijk "Agnes" en "Real Life Motion Picture". Het is misschien een goedkoop trucje, maar het mist zijn uitwerking — in combinatie met de wel zeer geslaagde cover van Depeche Modes’ "Enjoy The Silence" — alvast niet.

Dat wil echter nog niet zeggen dat We Are Under Reconstruction Part 1 aan de échte platen kan tippen. Maar geen nood: naar verluidt zou We Are Under Reconstruction Part 2 een live DVD worden, en misschien dat The Spirit That Guides Us op die manier wel op korte termijn wat grote ambities kan waarmaken, maar dat hoort u dan nog wel van ons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × vier =