Gossip :: Standing In The Way Of Control

Gitaarbands die dansvloeren vullen: de laatste jaren lijkt het plots weer mogelijk. Waar Franz Ferdinand vooral catchy is, gebruikt Gossip dansritmes in zijn gitaarsongs. Want laten we dat niet uit het oog verliezen: Gossip is een band die de gitaren laat knallen.

Een beetje aardrijkskunde: Olympia is een stadje in de staat Washington, ergens tussen Aberdeen en Seattle. Normaal zou deze zin moeten volstaan om een belletje te doen rinkelen, maar om helemaal zeker te zijn dat u mee bent, een citaat van zangeres Beth: "We started a band because we were bored". U snapt het plaatje wel zo ongeveer.

Ondanks dat alles is Gossip niet zomaar een of andere grungerevivalband, Gossip klinkt ongepolijst. Ze brachten hun eerste 7" uit op K Records, hun platen worden verdeeld door Kill Rock Stars, ze tourden met andere no-nonsense bands zoals Blues Explosion, The Kills, Sleater Kinney en Sonic Youth en Guy Piciotto van Fugazi zat achter de knoppen bij de opnames van Standing In The Way Of Control. Toch is Gossip een band die zijn sporen ruimschoots verdiende en niet misstaat in het rijtje hippe gitaarbands dat de laatste maanden opgemerkt werd door pers en publiek in Europa.

Dat Gossip meer is dan zomaar een gitaarbandje van dertien in een dozijn valt misschien nog het best te illustreren door de liefde die de homoscene heeft voor deze groep. Een liefde die wederzijds is, toch in het geval van frontdame Beth. De credibiliteit die de groep zo opbouwde, wordt op de plaat verzilverd door een remix van het titelnummer door Le Tigre. Ook het funky "Your Mangled Heart" laat de voorliefde van de band voor all thing’s dance horen.

In "Listen Up!" wordt de vinger aan de pols gehouden met een catchy koebel, een instrument dat op een jaar tijd zijn ietwat achtergestelde status zag smelten als sneeuw voor de zon. Op deze manier weet Gossip als gitaarband toch prima aan te sluiten bij een aantal hippe dance-acts. Dat Beth een stem heeft als een souldiva uit de jaren vijftig zal daar uiteraard niet vreemd aan zijn.

Wordt er dan nog wel gerockt op Standing In The Way Of Control horen we u tot hier verzuchten. Uiteraard beste, uiteraard: luister naar de titeltrack en betrap uzelf reeds tijdens de eerste luisterbeurt op het luidkeels meezingen van het refrein. Ook opener "Fire With Fire" is een song die in staat moet zijn menig concertbezoeker tot pogoën aan te zetten. Het beste wordt echter voor het einde van de plaat bewaard: afsluiter "Dark Lines" is wat men noemt een kippenvelnummer en "Keeping You Alive" dan weer een song zo verslavend dat hij ten huize van ondergetekende regelmatig een uurtje of twee op repeat gezet wordt.

Wie Gossip nog niet kende, heeft met Standing In The Way Of Control de sleutel tot hun gestaag groeiend oeuvre in handen. Wie na het beluisteren van dit album tot inkeer is gekomen, raden wij met aandrang platen als That’s Not What I Heard en het live-album Undead In NYC aan. Zowel uw ruige gitaargezinde vrienden als de hippe vogels uit uw kennissenkring zullen er niet rouwig om zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 5 =